Sunday, 31 August 2008

Merdeka Day1


Aku berkenan ngan budakni sebab teringat masa kecik2 dulu aku selalu tolong mak dan ayah di kedai. Comel aja kan dia! Lagi satu sebab dia berbaju T-shirt dan berkasut pink.

Vegetarian rice dengan Fried Wantan

Tu dia, sedang mengangkat gelas2 dan pinggan kotor dari meja.
Aku dan DO melepak di Fatty Cafe di Billion Shopping Complex di Manjung. Aku beli barang untuk rumah baru aku;
1) seterika dan iron board
2) periuk nasi electric dengan steamer
3) pengisar buah
4) Water heater
5) pinggan mangkuk,piring dan pelbagai keperluan

Aku rasa banyak lagi aku nak beli tapi...tengoklah macam mana. Aku plan nak beli TV dan juga DVD player. Beli yang murah2 aja! Tapi DVD itu mestilah boleh multifunction seperti ada USB Port. Supaya boleh lah aku tengok filem baru dan siri drama yang aku dah dpt.

Dah dua hari aku tak dengar suara KY. SMs dpt dari dia mengatakan dia ada ops. Hmm..tahun lepas,ops2 pun dia ada. aku pun ada di pulau dulu. Tapi sekarang. Things are going to change! I guess so! But I am not sure what it will be. I don't know whether I could win or lose! I am still trying to accept what it will be as usual. But I hope things that I do not want to be happen will become fact. I am exhausted! How and when I could get what I wanted the most in my life. Only Allah swt ..tahu apa yang akan jadi. Ya Allah, berikanlah aku petunjuk. Tuhan masih lagi menguji aku. Tuhan nak aku menjadi semakin kuat menghadapi arus kehidupan. Ya..semakin kuat dan dan teguh menghadapi kehidupan!

Untuk semua kawan yang membaca hari ini, saya mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan dan semoga kita mendapat restu serta berkat di atas segala amalan kita! Insya Allah!

*****
Pada pukul 9.15 pm ni baru dapat tau dari mak bahawa esok pose. Ramai yang tak tengok istihar mula pose seperti ..... .... sendiri tau lah sapa yang tak tengok tv seperti aku...yang pi jalan dan shopping, yang pi cuba baju raya, yang pi makan charkuetiaw laaa...


Merdeka Day!

I Kissed A Girl

This was never the way I planned
Not my intention
I got so brave, drink in hand
Lost my discretion
It’s not what, I’m used to
Just wanna try you on
I’m curious for you
Caught my attention

*I kissed a girl and I liked it
The taste of her cherry chapstick
I kissed a girl just to try it
I hope my boyfriend don’t mind it
It felt so wrong
It felt so right
Don’t mean I’m in love tonight
I kissed a girl and I liked it
I liked it

No, I don’t even know your name
It doesn’t matter
Your my experimental game
Just human nature
It’s not what, good girls do
Not how they should behave
My head gets so confused
Hard to obey

Us girls we are so magical
Soft skin, red lips, so kissable
Hard to resist so touchable
Too good to deny it
Ain’t no big deal, it’s innocent

______________________________________________

Yang di atas tidak kena mengena dengan tajuk!

Malam aku akan tidur di rumah sewa baru! Tapi aku kena tunggu sampai pukul 1 baru aku boleh balik sebab kena on guard di chalet aku yang fully book dan melimpah ruah! Maklumlah di sini ramai pengunjung2 yang mengambil kesempatan terluang bercuti bersama keluarga bahagia!

Aku jadi alert pada kereta dan outside guest yang cuba menumpang parking di dalam kawasan chalet. Aku terpaksa jadi tegas sebab aku rasa mereka ni mengambil kesempatan. Bayangkan lah, tempahan 2 bilik kalau ada 4 kereta ,munasabahla jugak. Ini ..booking 2 bilik, tapi masuk dalam kawasan aku hampir 20 kereta. Tak ke mengarut! Aku arahkan DO aku yang dah kelam kabut tengok kereta2 menjalar masuk kawasan kami. Aku ada tetamu yang bakal menghuni keseluruhan kawasan dan bilik pada bulan Oktober nanti. so dia datang buat inspection di tempat aku. Itu pun secara kebetulan aku ada di chalet selepas sampai dari rumah. Sedang aku makan yang dibelanja oleh adik DO aku.

Selesai segala urusan parking2 ni,aku agak risau dengan keadaan di sini. aku tak boleh nak balik lagi!

Merdeka apa yang aku rasakan di sini. Mat2 rempit berkeliaran,begitu juga Mat Kampau yang buat roadblock dengan begitu patriotik sekali. aku? Belum Merdeka jugak! Masih gila meroyan lagi! Tak tau bila aku boleh merdeka dari meroyan ni! Aku sendiri bosan dengan diri!



Saturday, 30 August 2008



Semalam aku sungguh busy sebab aku tak mau menyusahkan bahagian dapur dari hotel. Selama ini jika ada hidangan makanan,biasanya aku akan eksport aja dari hotel. Tapi kali aku nak handle sendiri bab serving food. Aku sendiri yang masak. Tak percaya ke? Percayalah!


Lepas penat masak posing ngan organiser yang sebaya anak Ky.

Mula2 panggil aku Kak, lama2 terus melekat jadi Makcik! Aku tak kisahlah.


So semalam dalam busy2 pun aku dapat entertained anak angkat Ky yang bercuti dari Pahang! Ex-staff aku pun sebenarnya. Aku racun dia sampai dia tak balik pulau.
So banyak lah perkara kami dapat bualkan.


Malam2 pulak, selama ni aku dan DO dan sorang lagi staff selalu berkaraoke jamban tapi...semalam kami dah melebarkan sayap ke tempat yang agak ok(better than karaoke jamban) even tak ok pun. Aku layan angau(seperti kata lawa!) aja. DO aku pun menghasad dengki kan aku dengan lagu2 yang jiwa2 habis. Aku tak kira, ko orang bagi aku lagu apa pun, aku hentam. Paling best aku bawa,(tahap perasan lah ni) lagu Shima dulu tu..teringin. Bila DO rakam video, tapi 5 saat aja yg dapat sebab battery punya kuasa sudah tahap malas nak melayan perangai2 gila manusia yang gila mikrofon. aku pun layan kepala dengan merakam gelagat kami semua! Nak tengok pada album Multiply ajalah! aku memang suka berposing. So sejak ada telefon kamera En lapan dua, aku selalu tinggalkan kamera Samsing oppss Samsung tu. Ternyata aku sungguh puas hati di kala ini tiap kali berposing dan rakam orang berposing! Tapi aku tak minatlah jadi photographer cuma suka tangkap gambar aja.!
Occupancy di sini 130%! Dari mana datangnya itu 30%? Datangnya dari tapak khemah. So hari ni dalam cool aku kena jaga telinga aku sebab di sinilah akan berkumpulnya monyet2..oppss mat-mat rempit yang akan bersemangat patriotik tahap tertinggi Malam Ini!

Thursday, 28 August 2008

Selesai segalanya

Akhirnya penantian berakhir. Gerak malam tadi dalam hujan lebat. Itu tidak mengganggu konsentrasi aku dalam perjalanan pulang ke Kampoh. Ditemani dengan salah seorang staff yang bercuti.
Hujan lebat membuatkan aku agak gerun dalam pemanduan yang sungguh berhemah namun terganggu dengan pelbagai sms dan panggilan. Terpaksa dijawab jugak! Tapi aku berkira2, mungkin kadang2 orang sibuk menjawab sms semasa memandu menyebabkan kemalangan. Ya ...betul cubalah.Cuba buat eksperimen ni. jawab sms semasa memandu. Mata akan memandang pada telefon bukan memandang jalan di depan. Oleh dari itu, perbuatan itu sungguh merbahaya! Dan jangan cuba2! Aku memberitahu kepada diri sendiri terutamanya!
Sampai di MN,call geng aku,kami lepak bertiga di satu kedai Melayu yang macam2 ada. Karaoke ada,Saloon rambut ada, kedai makan masakan melayu,Cina dan Siam semua ada. Lagi satu tandas awam pun ada ,tapi terpaksa ditutup kerana banjir oleh hujan lebat. Terpaksalah aku gunakan tandas besar di Saloon rambut tu. Kami tak menyanyi sebab aku dah biasa nyanyi dalam bilik gelap aja dan berair-cond. Chehhh..perasaan! aku cakap ngan Syah 'Sorry ,I tak nyanyi di tempat2 macam ini, sebab masa di Thailand I nyanyi di kelab2 aja' Cheh..gaya macam pompuan kabaret pulak aku ni. Alahai..aku bukannya gedik melebih2..cuma aku nak gembirakan jiwa aku aja!
Lepas duduk di kedai tu, macam biasalah kami pindah di kedai Sakira di Kampar. Tempat biasa aku melepak semasa berada di situ. Hmm..tak payah telefon kawan2 pun..Semua ada! Towkay bayar! Ex colleague aku yang konon nak surprise kan aku, awal2 aku duduk aku dah sampai. Apa lagi, buat show pontianak lah kami semua. Terutama bila mengompat bab ex sales manager kami.
'Wei kak, bila u mau balik sini tempat! U balik sini, I mesti nak kerja balik..nak tak? I tell the owner nak tak...?'
Eleh..mentang2 dia ada cabel ngan dorang, nak guna politik pulak.
Aku 'Tak naklah, jadi apa? jadi GM boleh lah? Sales sorry lah'
Dia : 'Apa kata kita tendang itu orang'
Bf dia aka tokey kedai telefon : 'Aiyoo..itu orang sy tengok muka dia macam bomoh tau'
Dia cakap Cina ngan Bf dia yang pemahamannya bermaksud 'Loh Kong kak pun kata macam tu'
Aku cakap 'Tui..tui..'
Bf dia cakap Cina lak ngan aku(mampus aku tak tau apa maksud '*&%*&%&"
Aku jawab : 'Wo pu chi tau aaahhh. Cik gu mati masa ajar akak bahasa cina. Sebab tu tau sikit aja!'
Hahahhahah..Melekek2 kami semua..itulah aku panggil show pontianak! Lebih kurang pukul 3 pagi baru aku balik ke rumah lama aku. Member serumah tu merajuk sebab aku balik lambat. Yalah aku pun sedih sebab nak jumpa dia lama2 dan juga nak angkat barang2 dari rumah tu. Sian dia banyak jugak dia kena beli barang.
Pagi2 aku bangun sebab udara di kawasan flat tu sangat nyaman bercampur pulak dengan hujan pagi. Hmm Sebenarnya dari semalam aku call Ky tapi tak dpt2. Aku dah mula berfikir buruk,terburuk dan sangat2 terburuk tentang dia! Rupa2nya ,telefon dia tertinggal dan dia tak tau mana dia letak. No aku memang dia tak hafal langsung.Teknologi telefon melalaikan manusia sebenarnya. Tapi bergantung kepada jenis2 manusia lah! Aku dah bunyi merajuk bila aku jawab tak apa ..tak apa..tak apa! Aku malas nak meroyan pun sebab aku bersyukur dia selamat. Sebab bila aku rasa kehilangan dia ,aku akan ingat balai,hospital dan kubur! Terukkan aku! Penyakit lupa dia semakin kronik.
Lori Na*vy sampai lebih kurang pukul 12 tengahari. so lepas dorang loading aku gerak ke akaun depart di hotel besar 9 tingkat tu. Staff aku 'Madam, kenapa tak kerja di sini. Best la hotel ni. Kenapa Mdm nak kerja di hotel buruk dan lama?'
aku cuma jawab 'Nanti bila kamu dah dewasa, saya kira kamu juga akan merasai kenikmatan hotel kecil dari hotel yang besar. Kamu masih anak2 lagi,mungkin kamu tak faham kalau saya cerita' Angguk2 aja anak kecil di sebelah aku. Slalu dia kena marah ngan aku akibat aku tak puas hati dengan dia dan kawan2. Tapi dia dah nampak cara aku ngan kawan2 aku yang sungguh gila akibat show pontianak. Aku ragging aja budak ni bila aku nampak dia ketawa aku tanya dia 'Kamu ikut sama ketawa,kamu faham ke?' Iya!Bisa sikit2! Hahahh!
Aku sampai lebih awal dari lori sampai. Aku boleh sapu2,lap lantai dan lepas tu aku terbaring sehinggalah sms diterima berbunyi 'Dh sampai IPD Manjung' alamak dorang dah dekat ni.
cepat2 aku hidup enjin kereta lah..konon nak sambut dan tunjuk jalan kat dorang. Bila bertembung,dorang tunjuk jari telunjuk aja. Aku pulak tak boleh u turn terpaksa pusing dan ambil jalan jauh. Aku call semula dorang. Dorang kata dah sampai depan umah dan dah mula punggah turun barang. Aiiitt.dorang lagi tau rumah aku tu. Bagi alamat aja dorang tau.
Lepas tu pi makan besaq, tanda terima kasih kat dorang. Kelakar juga dorang ni.Aku dah mula berfikir untuk buat costing untuk masak esok. Aku offer untuk prepare makanan utk event 3 kali makan. so semua aku dan staff di TB lah kena handle!
Esok lepas bangun baru boleh pi pasar.
Consignment dari Judin dan diterima. Terima kasih.

Wednesday, 27 August 2008

Tok Rimau, Baru aku tau!

Selepas beberapa tahun berblog, hari ni aku terbaca mengenai kenalan2 di blog(ada yang pernah berjumpa dan tak pernah berjumpa secara live) . Aku sungguh bangga dengan mereka walaupun mereka tak bangga dengan aku. Tapi perbualan aku dengan otai blogger malam tadi yang terpaksa mengundur diri kerana 'nak lipat kain', aku terasa jauhnya diri aku ini ..mundur ke belakang. Mereka sudah maju! Blogger2 yang otai ini sudah maju.Aku pun dikira otai jugakkan??

Tak perlulah aku sebutkan nama2 mereka itu cukup aku tuliskan link mereka sahaja.

1) http://www.bluehikari.com/nikki
2) http://asasinema.wordpress.com/
3) http://tehranifaisal.blogspot.com/
4) http://paripurna.wordpress.com/

Tapi yang utama yang sorang ni, Tok Rimau tapi telah dikunci kot. Aku pun tak pasti kenapa mesti dikunci. Eh dia punya pasallah pun kalau dia nak kunci. Apa pun aku ucapkan terima kasih kerana beri peransang(bukan ransangan ekk) untuk berblog dari dulu lagi!
Selamat Ulang Tahun yang ke berapa ,aku pun tak pasti kerana nyatanya aku tak perihatin sebagai kawan blogger yang jauh tercampak! Untuk blogger2 baru yang dah famous sekali, aku nak bagitau, mereka inilah yang orang2 yang terawal berblog dari sekitar awal tahun Milennium. Tak percaya tanyalah mereka! Aku secara peribadi amat kagum sebab mereka sudah maju!!!
Aku aja lagi yang tak maju! Tapi apa pun ,aku suka sangat soalan 'kurang ajar' malam tadi. Sebenarnya aku lupa nak btau, kedua2 atukku sebelah mak dan ayah merupakan anggota polis juga! Bekas tunang pun sama. Pakcik2 pun sama .Sebab tu tak boleh lari dari polis!
Untuk anak tiriku yang ada di Kedah itu, Selamat Ulang Tahun juga untuk Angah! (pastikan cik orang yang pertama wished you) The earlier the better! Tak mcm abahnya kan kan kan! Che Ky, hang baca ke ini blog..hang selalu skodeng kan?!
*Sebenarnya tajuk yang ada nama Tok tu sebab nak glamerkan Tok lagi.hahahah*

Wednesday, Aug 27th, 2008 -- Taking someone to task over a bad decision is not your idea of fun, but you may roar like a lion if you feel that your financial stability is being threatened. Don't be afraid to confront a powerful person if necessary. And remember, it's not about winning; it's about!!!! And remember, it's not about winning; it's about making yourself heard.(sebab tu letak nama Tok R,pada tajuk lagi..hahah) apa salahnya kan Tok,tumpang glamer!

Ok I am off to Kam-poh! Esok loading brang2 rumah di Kampar untuk dialihkan ke rumah baru aku, di Manjung! Yeah..Tapi ok ke aku gerak malam2 ni. Doakan aku selamat pergi dan kembali ya!

Tuesday, 26 August 2008

Musim Meroyan!

Sakit leher hari ni sudah berakhir bila berjaya:

Maaf ya Amer..sebab sy nak tengok jugak keta2 tu. Saya rotatelah sendiri.hahahah..
_________________________________________________________________
Hari ni genaplah sebulan, sejak aku meroyan di hari ulangtahun yang lepas. Meroyan aku tak abis lagi sebenarnya. Yalah sapa yang tak sakit hati bila sambut sendiri2 tanpa yang terrrrlebihhh sayang di sisi. Betul tak? Sebab tu aku nak istiharkan tahun 2008 ni tahun birthday TerMabrO@u r! Tahun yang paling suck ! (Bad mood la konon ni)
Malaslah nak sebut!

Sebenarnya aku happy sebab ada kawan2 di alam maya. Bila fikir2 di alam nyata,aku tak ramai kawan. Kawan sekerja adalah,staff2 yang macam kawan. Eh ramailah rupanya kawan-kawan aku ini. Tapi aku tak nak kawan2 yang macam tu aja. Nak kawan yang gitu2. Alahai..banyak istilah kawan ni rupanya. Dua tiga hari ni pun aku rajin chat dengan seorang kawan yang merupakan bekas pekerja di syarikat yang sama dengan hotel pertama yang aku kerja dulu.

Kenapalah bab sakit hari mesti pada orang perempuan. Org lelaki tak ada rasa macam tu ke? Org lelaki tak kisah ke bab jaga perasaan perempuan. Orang pmpuan ni apa yang orang lelaki suka makan pun kita orang kisah tau. Orang lelaki kisah ke apa yang orang ppuan ni nak makan. Org pmpuan ni ambik kisah apa yg lelaki tu nak makan..kalau tak tau sediakan..cubalah cari resepi turun temurun nenek moyang ke...Cari sampai dapat and sangat puas hati bila dapat tengok si lelaki tu makan dengan rakus sampai menjilat hari macam makan ayam KFC. Lagi bila tengok si lelaki itu makan sampai licin periuk nasi.
Orang kata kalau nak pikat hati suami,dari pada masakan. betul kan..atau tak betul.. Apa pun spesifikasi untuk entry hari ni..lelaki bermaksud siapa saja yang lelaki. Dan pompuan siapa saja yang pompuan. Eh faham..Sahlah aku pening!
Pengalaman aku, memang betul. Aku pernah menumis sebanyak 7 kali utk sediakan asam pedas ikan mayong atau ikan duri. Rasanya tumisan rencah yang ada lada tu..kalau dikumpulkan aku boleh cilikan saja lelaki itu yang cerewet sangat bab makanan. Dia pernah terbalikkan alas meja makan hanya kerana makanan tak sedap. Seingat aku..dia tak mabuk.dia normal tapi dia memang gila. lelaki itu memang gila. Terukkan lelaki jenis ini.
Ky lak terlalu rindukan masakan Melayu Johor dan aku ni dengan bangganya mencurahkan air tanganku sepenuh kasih sayang dan jiwa raga untuk memastikan dia suka masakan ku. Alhamdulillah! Dia paling suka ayam masak lemak cili api. Dia boleh makan ayam tu semangkuk besar kalau diletakkan di depan mata. Aku lak suka tengok dia makan tapi kalau dia suapkan aku ..lagi aku suka..oppppss. censor sikit! Budak2 pi main jauh.Org tua nak cakap ni.
Tapi sayang ,Ky masih tak kenal lagi daun kesum dengan daun ketumbar. Selalu dia fail kalau aku suruh dia ke pasar beli sayur tradisional Melayu. Tapi tekak dia tak boleh layan dengan Western. Teringin jugak aku nak makan masakan yang dia bgtau dia boleh siapkan. Chicken Chop katanya. Kecur air liur ni. Hmmm..nak tunggu dia masak tak taulah bila. Asyik sibuk ngan kerja aja! Itulah punca utama aku meroyan sebenarnya. Dia naik pangkat sebagai hadiah harijadi aku yang sepi kali ini. Dulu aku dapat dia sebagai hadiah tersohor di Tahun 2006 sebagai Tahun Hari Jadi Aku yang paling Tersohor!
Ada satu pantun yg tak rupa pantun:
Musim deroyan dah abis,
musim meroyan tak abis-abis!

Buley ke itu macam!


Monday, 25 August 2008

Dah dpt kunci rumah baru

Got the house key for my third rental house in Perak. Bravo for me.

Anyway to my beloved Kak Ungku, Happy Birthday and may all your wishes come true.

Busy buat linen stock hari ni sambil jadi 'mak tiri' lagi. Napa ekk budak2 ni? Kalau kita cakap baik,dorang angguk tapi buat endah tak endah dan tak faham. Tapi bila suara dah naik degree, barulah complete. Pelik. And it look so stupid the condition! I feel weird and bad when I need to do like that!
So weird. sejak aku berbual ngan 2 orang guest yang merupakan pensyarah di bahagian perubatan di UNI KL. Aku agak cool. Kami citer pasal 'stress management', how to control the anger! Hmm..aku agak cool tapi bila tersentuh sikit bab aja,aku akan melenting marah. Tapi hanya dengan Ky ajalah. Tp hari ni aku ngan dia citer bab financial management. Aku tak kira sebab aku dah kata aku tak akan minta tapi bila perlu aku akan minta juga! And I have said sorry for being selfish about the financial part. Ky kata tak palah.
Demam aku dah dua hari ni telah menampakkan terserlahnya muka seorang emak yang umurnya lanjut. Sebab apa aku kata begitu? Sebab tadi isteri kepada tuan rumah tanya pada aku bila nampak my D/O yg 3 thn muda dari aku. 'Ini anak kak Ros ke?'
Melompat DO aku bila dengar macam tu sambil dia jawab 'Bukan anak..anak ikan aja'
Kurang ajar betul DO aku tu,nanti dia ingat aku skandal pulak ngan ko! Suka Suki aja!
Ky tadi btau 'Sy dah jumpa kwn polis u yang bujang tu. Duduk sebelah saya lagi,tapi dia tak kenal saya' Aku pulak lupa kawan yang mana. Rupanya kawan kepada sepupu aku yang dtg ambil aku masa sepupu aku hantar Pinky dulu. Ohhhh.. Tapi aku suka bila Ky sebut 'Polis bujang yang ku kenal tuuuuu..' Heheheheh!

Sunday, 24 August 2008

Kantoi aredi!


Aku paling tak suka kalau perbuatan 'menangkap'! Sebab aku takkan boleh control mulut aku yang sangat laser kalau sapa2 tertangkap oleh aku. Selalu aku 'menangkap' KY...tapi hari ini aku menangkap seluruh trainee aku. Aku tahu dorang tak buat apa2 pun dan kalau kalau dorang buat apa2 pun,I dun bloody care as long as kerja beres.
2-3 hari ni,trainee lelaki dari hotel ada 3 orang menginap di hostel di chalet dan bersebelahan dgn bilik pompuan 5 org tu. Dah dua hari ni aku tengok budak2 trainee ni mengantuk aja. Tapi aku tak pk apa2 buruklah.
Entah macam mana,angin gila baik aku sudah datang. Aku bangun pagi2 pukul 6.30 pagi tadi. Buat rounding check sorang2 sambil tutup lampu2 sekeliling chalet. Yang best tu aku masih berbaju tidur malam tadi.. Tshirt lengan panjang merah dan kain batik Indonesia lagi! kain batik yang aku pun tau aku..bila2 masa boleh terlerai. Memang dah agak dah.Nasib baik gelap dan tak ada orang nampak pun. Kirakan ini exercise pagi2lah. Tergerak pulak hati aku menuju ke belakang kabin budak2 tu. Sedang aku tutup lampu,aku terdengar suara budak2 lelaki dalam bilik budak perempuan.
Dengan selamba aku terjah bilik budak2 tu,pintu terbuka. Aku tunjuk2 aja kat sorang2 budak lelaki tu sambil suara kan 'Awak!Awak!Awak ni..apa hal ada dalam bilik ni?' owwwhh sorang budak bersuara
'Madam, si orang tu kena ganggu.'
Aku : 'Apsal tak panggil saya ?'
Dia: 'Kami tak mau ganggu Madam tidur'
Aku: 'Siapa ganggu?'
Dia: 'Hantu!'
Aku: 'Nampak ke? Jangan nak mengarut lah kamu semua. Saya tak boleh terima mengarut kamu ni'
Aku terus balik ofis. Sambil beristifar,aku hairan kalau betul perkara tu jadi pasti dorang panggil aku. Dorang panggil budak2 lelaki tu untuk apa. Siapa yang mengurus tempat ni?
Aku jadi kecewa. Aku tak kisah kalau dorang apa2 pun tapi atleast beritau aku.Aku dah janji ngan diri aku,aku takkan bagi muka kat dorang lagi seperti masa mula2 dorang datang. Dorang tengok aku berlembut aja, sebab tu cuba nak pijak kepala aku. Bila pikir mungkin budak2 lagi sebab tu macam tu. Hmmm ..aku dulu,bercakap dengan budak lelaki pun kena jerit dengan arwah moyang aku masa umur mula menggatal dulu. Hahahah! Ahh malas lah citer pasal masa kecik2 dulu.
So aku interrogate sorang yang masuk pukul 8 pg. Dia pun citer lah macam2 citer. Aku dengarkan aja. Sorang lagi masuk pukul 9 pun aku tanya lagi. Citer sudah lain. Akhirnya aku jawab 'Korang ni jangan nak menipu. Malam tadi memang angin sungguh kuat. Pokok2 dan daun2 tiup2 membuatkan satu suara yang sungguh indah. Itu pun kamu dengar kamu kata budak menangis. Lagi satu tempat kita ni penuh dengan guest. Biasalah kalau dengar budak2 menangis. Bunyi anjing,bunyi monyet dalam hutan tu tak kira lagi. Kami semua jangan nak mengarut! Saya tak boleh percaya sebab kamu tak panggil saya, dan saya anggap kamu semua mereka-reka saja cerita kena ganggu dengan hantu' Macam mana aku nak percaya,sorang kata si A aja yang kena ganggu, yg sorang lagi kata 3 orang dengar bunyi yang aneh2. Dorang ni memang nak cari pasal ngan aku! Aku memang naik angin dah! lelaki2 tu konon dipanggil supaya menjaga mereka! Alasan sungguh! Aku tak boleh terima tu semua. Memang aku tak boleh terima! Aku tak suka kena perbodoh2kan macam ni. Dah lah kena ngan budak2 yang sebaya dengan anak tiri aku! Don't bull shit the bull shitter! hahahah!
Kesian!Hantu jugak yang dapat nama. Hantu dengar pun marah macam ni. Tapi hantu jangan kacau aku pulak malam ni ya!
Aku tak lama tunggu di chalet. Lepas makan roti kismis N kaya Pandan,aku ngan my officer pi Billion. aku teringin nak makan laksa sebelum puasa ni. Alhamdulillah. Lunch ngan laksa berserta fresh kasturi lime campur oren. Sedap dan masam gila sampai berkerut kulit muka yang hampir berkedut seribu sebab tak kena botox! Hahah..merapu sungguh aku arini! Then kami ke hotel dan ambil stok apa yang patut. Repeat ngan OAM aku,Nescafe panas dan French Fries. Aku report ngan OAM pasal budak2 tu. Hari ini sapa yang tak greet aku ,semua kena tegur. 'Kamu belajar apa?Jumpa orang tak mau wish ke. Lain kali sebutlah Selamat Pagi atau Selamat Tengahari..ini terus lari(aku lebih maksudkan 3 orang lelaki di F&B tu,yg tersengeh2 aja tengok aku leterkan kawan depa)' Aku toleh kat depa 'Korang pun lagi teruk. Dah buat salah,langsung tak cakap apa2 ya!Apa yang sekolah ajarin kamu!' Apa lagi aku pot pet pot pet. aku memang geram dgn 3 orang budak2 tu..Dorang punya pasal satu hotel yang ada 11 orang trainee jadi mangsa leteran aku. OAM komen 'I dah tak larat nak tegur,nanti naik my high blood. Nasib u ada,ros. boleh ganti GM.Itu yang GM sakit dada ngan budak2 ni.' Aku anggukkan aja. GM sebelah aku 'I tak tahan wooohh. I bagi chance 2 minggu ni aja. Kalau dorang tak ok,we send them back home.' Aku 'membatu apikan aja.' Bagus lah macam tu,tak lah kita pening!
Then terus balik ke Chalet TB.
Eksyen aku terus berlaku! Aku suruh semua orang all out kerja kan bilik dan juga public area. Kira stock linen dalam store lagi. Dirty laundry by 6 pm mesti siap. Sambil dorang semua buat kerja,aku mengupdate blog lah ni..Hahahah. Kejam punya manager! Yalah takkan aku nak buat sama2 ngan dorang. Karang dorang cakap silap sikit,aku cantas so baik aku jauhkan diri dari mereka! Apa guna aku ada officer dan sorang maintenance yang boleh monitor dorang tu.
Aku tengok makanan yang dorang masak ada atas meja..Jemput aku makan tapi..takkan lah aku nak makan lagi. Nasi tu..aku dah beli fruit pie,donut & cream puff utk mkn. Dah telan fruit pie(tu yg tak ada gambar) * 1 cream puff. Donut tak mkn lagi. Biarlah dulu. Nanti shai kata..banyaknya makan.,.setiap sejam makan aja! :)

*Iklan sat..ini yg aku makan kul 6 petang ni.

Friday, 22 August 2008

Sambut bday!


Happy Birthday Linda! Terperanjat eekkk dpt cake tiba2!


Sebelum tepat kul 12 mlm, bawa dorang berjalan2 di sekitar Bandar Lumut..duk tepi laut berdekatan jeti yang nak menuju ke pulau. Dorang kata aku dah gemuk..Betul tu..Itu stock dari bulan Mei dan Jun. Tak lama lagi turun lagi sebab dah mula tak selera nak makan nasi! Tapi Mc Donald masih selera! Hmm..macam mana nak kurus macam tu!


Hahhhhh! Tengok dah lihatlah perbandingan si Pooh Bear aku dan Linda punya. Baru aku sedar rupanya Pooh Bear aku itu lebih dari badan aku. Padanlah bila tidur syok aja peluk dia! Sorry arr Linda..Bear Linda tak cukup besar utk akak peluk! hahah



Sakit kepala atas sebab Cinta...oppss..atas sebab kerja sebenarnya berakhir pagi tadi. Aku diminta pengesahan signature dari Timbalan KP..hmm..boss Ky. Pagi2 lagi aku dah tercongok2 depan IPD baru tu. Sambil tu tengok jugak kalau2 kereta KY ada di situ. Ahh biarlah dia. Nasib DSP tu ada..rupanya memang dia sedang tunggu aku. so tak lamalah aku perlu menunggu,cuma sebelum jumpa dia adalah sorang mamat tu tunjuk office Timbalan KP tu. Baik hati mamat yang ingatkan aku Cina. Hmm..Biasalah tu. Pot pet pot pet..Selesai urusan,aku pun turun. Dalam hati,kalau Ky nampak Pinky ada di luar pagar,mesti dia ingat apalah aku buat kat balai. Hahah!
Keluar dari pagar,aku jalan terus aja tanpa toleh2,aku terdengar bunyi hon. Dalam hati 'gatal punya polis,pantang nampak pompuan mesti nak hon. Mengada!' Bila kereta tu lepas aja,baru lah aku toleh, Laaa.. Ky rupanya! Hahah! Free aja dapat 'gatal' dari aku! Dia call dari dalam ofis mengadap aku di luar pagar aja! Katanya lepas briefing dia akan jumpa aku.Tapi dia tak dapat jumpa aku terus sebab dia ada briefing. Nak jumpa aku pun tak dapat lagi hari ini sebab kena bawa OC pulak masuk pulau sebab dorang nak solat Jumaat dalam pulau.
Sebelum itu, I managed to hand over two applications pada pukul 11.40 am. Big boss pertama kali jumpa aku. Bila baca profail company yang ada nama aku.,sempat lagi tanya siapa ini 'Ros***?' Aku jawab perlahan aja 'sayalah' Aku tak taulah dia faham atau tak pasal apa2 yang aku type! Ntahlah. Pembantu aku hari ini agak slow. Nasib baik aku tiba-tiba dapat idea untuk tambah isi. But still my words are suck!
Hari ini dapat tengok rumah sewa baru aku. Yeah! RM350 with 3 rooms. Master bedroom ada aircond lagi! Hmm..Dia minta aku extra RM200.00 lagi. Tak kisahlah yang penting aku dah ada rumah untuk berehat dan selamat untuk aku tergolek ke sana dan ke sini. Tapi nampaknya bajet kena tambah lah. Aduhai..Pening gak kepala! Keta & rumah!Minyak lagi..aduh hai..Inflasi akan bertambah untuk kehidupan aku kini! Kena jimat2 lah macam ni!

Wednesday, 20 August 2008

sakit Hati..

Kalau nak pk psal menangis..aku ni hah..sentiasa menangis..Orang tengok aku kuat..kuat ketawa,kuat cakap,kuat marah...tp sebenarnya kuat menangis jugak.
Aku menangis kuat2 semalam ngan Ky..macam mati laki bunyinya! Ky cuma kata sabar sabar sabar! Dia kata jangan nangis,esok sy datang! Yalah tu...

Mula2 aku sumpah dia..'You buat saya, Allah akan balas kat you..ingat tu...Tak selamanya Tuhan akan duga hidup sy begini. Tak selamanya Tuhan akan bagi you suka!' Pap!Pap! Aku tutup telefon. Aku bosan,aku banyak bebel dgn dia lagi. Dalam hati aku ..Go to hell with your pangkat..I dun care.
Bila dia citer pasal kes bunuh tu..Aku jawab aja 'Saya tak nak dengar apa cerita pasal kerja you. I only want to listen about us..Pasal kita!' Lantaklah..Dulu aku lah orang yang dia puja2..Sekarang akulah orang yang dia nak lari2..hahaaaa..
Sebelum jumpa dia,aku belikan coklat dan biskut untuk anak-anak dia yang balik bercuti di rumah dia. Itupun aku ingatkan dia pasal cuti sekolah dan minta dia ambil anak2. Mak budak2 tu pi kursus kat Muar. Sian mak budak2 tu. Budak2 tu lagi kesian! Ramai sangat maknya! Pompuan sekor tu bukan nak ingatkan,kira sedap diri sendiri aja. Bodoh dijadikan orang tu!
Aku memang menyinga dgn sekor tu! Aku meluat..Astagfirullah! Aku tak boleh terima hakikat itu!
Hmmm.Aku tergerak nak lunch sama2 colleague di hotel. Nyatanya, Ky tak dpt makan ngan aku sebab dia makan ngan boss baru di pejabat baru. Aku tak kisahlah. Then dia ajak aku jumpa,aku lak gi ofis lawyer nak settlekan hal company. Hmm..Aku bagitau..U nak jumpa, u dtg ajalah ke mari. Aku tak kiralah minyak petrol mahal atau pun tidak.Aku tak kiralah dia dah sampai jeti ke tidak. Akhirnya dia patah balik ke Ctawan dari Lumut. Hmm..that's my man! Tapi sekejaplah ajalah. Setelah hampir sebulan tak jumpa,barulah ini dapat jumpa dia. Kerja kerja kerja !

Tuesday, 19 August 2008

High Profile Case!

So surprised with the news at 2 pm this afternoon. Ky call but I was so busy freshing myself.
Someone, one of the lady manager in the island was murdered in her room. It was totally shocked for me. I told Ky that this lady is the second wife of the owner of the resort. Ky was speechless when I told her who knows the first wife was attempted to murder the second wife. Just like that slut wanted to do to me..slowly..Just like Killing me Softly! Ahhh..
I was quit okay this morning. Actually I didn't get enough sleep because of heavy rain at 3 something in the morning. Got lightning and I was so fear of that sound thunder while on the way to the office to switch on the main fuse board. The whole place was so dark with a lot of guest came out from their chalets. I just telling them to be patient since I was looking for the key. Luckily I remembered I left the key with the trainee who was on duty till 12 pm. That was the time I left the chalet to go for singing with my DO and maintenance boy.
I am getting my confirmation letter today! Just thinking of what company will be my new employer instead of the hotel line! But, I think I like this company. And today my GM put my name under his new company as one of his main authority. Now, we are trying to get the tender of managing another chalet..just right front of my present chalet. But actually, I was so afraid that it might affect his performance regarding my bancrupt status. I wish I could clear off everything but I won't pay a cent for that culprit and rascal. Never. Forever & ever!
I stayed at the hotel since the hotel's Asst Opr Mgr not around and I was around there to help him to run the hotel. Well, we have 4 tables of Steambot dinner and I managed to be at the F&B for almost half an hour. then I entered the Front Office for approving some transaction which is not my forte(I like this word). But GM told me that I have the authority to make any decision beside his approval. I hope this could be forever! Insya Allah!

Sunday, 17 August 2008

Sabtu & Ahad!


Buah kedondong telur pindang

Cuti sekolah bermula. Tempat ku diserang sehingga tak cukup bilik! Penuh bilik dan campsite! Ada 2 group di tapak khemah. Masing bawa set karaoke memasing. Terpanggil2 aku nak join tapi aku masih jaga line aku sebagai orang besar di situ. Tapi aku kecil aja orangnya!
Sabtu malam ada BBQ dinner,hmm..inilah pertama kali aku jaga sendiri sejak aku datang ke Teluk Batik ni. Berpoluh-poluh den menggrill ikan,ayam,udang,sotong! Bau asap kat baju dan rambut aku yang bersanggul macam mak nenek ni tak boleh nak cakap lah. Tapi group ni memang sempoi, tak cerewet langsung! Aku sendiri merasakan kami panggang items agak lambat but they managed to get whatever they wanted to eat. Ada balance ikan dan sotong lagi!
Habis aja function aku ...aku kena hantar 2 staff balik ke hotel. Chiiitt! Aku bagi bisness tapi aku yang kena transport. Logistik tu tetap aku yang handle gak! GM dan AOM memang tak ambil kisah sangat sebab dia tau aku boleh buat! I know you can do it!hmm..Macam2 lah..
Hari ni pulak tempat yang penuh riuh ni sudah agak kurang tapi parking tetap full.



Grup UI*A yang keluar dari hutan pukul 2 petang dan terus lunch di tempat aku. Ok gak! Tapi masa barang2 nak dibawa balik ke hotel,budak2 tu buat kerja lambat. Tak ketuk,tak jalan! Hahahha! Apa lagi keluar lah suara mak tiri aku tahap wali! Aku dah pesan,aku siap mandi semuanya aku nak siap. Dengan chef baru yang kawan aku di hotel lama pun terperanjat! Staff 8 orang..siapkan..dalam masa 10 minit,smua brang2 dah ada dlm Pinky ku! Hmm..aku check Pinky, masih ada space untuk diletakkan barang lagi. Aku suh Jok tambah lagi 2 steel container untuk dimaximise Pinky dan tinggalkan seat termasuk driver seat.Itu tempat aku punyalah!
Hari ni aku jumpa roadblock hampir 3. Ky call bgtau dia nampak Pinky di traffic light. Hmm..terang juga mata Ky ni ya..dari IPD nampak traffic light yang berdekatan. Memang aku di situ pun sedang 'menjeruk jiwa'. Ya aku masih menjeruk jiwa dengan dia! Tapi hari ni aku agak cool dan aku redha apa sahaja kalau itu kesudahannya. Tapi dia tak mau aku ambil tindakan bodoh. Hmm..abis tu nak suh aku buat apa..Buat bodoh ajalah di waktu ini. Hoooiii..aku bukan muda lagi dan bukan tua lagi! Aku dah tak kuasa nak pertahankan hak aku yang belum tentu pasti lagi. Ky kata aku ada hak, tp itu orang sudah main kotor sekarang!Ky dah sedar sekarang ni dia terperangkap dgn tipu daya! Tapi bukan aku yang menipu dia! Maaf dari dia berbakul2 hari ini. Aku kata aku takkan maafkan dia sebab kalau aku maafkan dia,dia tetap buat salah lagi. Ya aku sabar aja! Tak apa, aku kena berkorban sementara sebab Ky perlukan kerja itu lagi. Aaaahhh..lupakan Ky sat ni lah! Bagi aku cool tanpa dia!
Kenapa ekk..adakah jodoh aku bakal berakhir juga kali ini. Apa silapnya! Aku pun tak tau. Tuhan sayangkan aku lagi,tak mau aku terjerumus dalam gelanggan silat tomoi dan silat Melayu! Nyatanya bila sedang berlawan, muka aku takkan maintain Diva lagi! Hahahah!

Semoga semuanya berakhir dengan baik. Amin! Win-win situation!


Tuan yang beri Bear tu ini orangnya! Celebriti yang tak boleh ditunjuk rupanya!

Friday, 15 August 2008

Meeting umpatan

Ady adikku, akak pun ada Bear tau. Belum buka lagi dari plastik ,sayanglah!

Meeting hari ni agak lewat,kena tunggu VIP dari kitchen baru mula meeting. Very VIP betul la orang tu. Dia agak tak puas hati dengan chalet aku coz katanya kita ada function makan last minute. Hmm..Tak ada bisness, GM haruk aku. Ada bisness,Kitchen lak haruk aku. Hantu betuiii. Apa lah nasib aku. Aku pun satu,napa lah tak lembutkan hati pi bagitau ngan dia. But the principle is who is he! And dia purposely not happy with the new Chef yang datang dari tempat kerja lama aku. Ohh! Katanya 'Slow and blur'. Dia tau kata orang slow & blur tapi..dia sendiri sangat slow..trutama bab food costing! Meeting diakhiri dengan umpatan2 sesama manager! Yang paling kelakar..mana2 hotel pun lah..kitchen semua gila! Itu aku setuju sebab masa hotel lama pun macam tu! Kitchen selalu buat hal!
Hari ni aku nya proposal project jadi very funny. Cari perkataan ARR dalam bahasa Melayu. Dah hampir sejam lebih befikir dgn panjang lebar bersama seorang akauntan dan secretary GM,barulah aku terfikir nak telefon ayah aku.
'Ayah ,apa 'average' dalam Melayu?'
'Hah! senang punya perkataan pun kak long lupa ke? Pukul rata lahhh..purata'
'ooooooooooooohhh, tq ayah!'
Ambik kau! Ketawa melekek2 lah kami semua. Cari satu Sitiawan dan satu Perak,tak jumpa2 perkataan tu. Kena cross Selangor,WP,Melaka,Neg 9,..jumpa Johor baru dpat tahu pasal PURATA!
Pelatih-pelatih baru di hotel dan di chalet asalnya semua dari Medan,Indonesia. Dan aku ajar anak-anak buah ku di chalet dengan menggunakan bahasa Melayu atau Inggeris. Dan pihak HR dah pun beritau, budak2 aku agak ok walaupun tak seratus persen ok! Dibandingkan dengan di hotel,bila panggil yang menjawabnya macam hotel di Indonesia. Aku dan DO komplen dengan pihak HR. Aku beritau dgn DO di hotel supaya ajar secara macam kanak-kanak yang baru masuk sekolah.Yalah sebab beza budaya & bahasa. Tapi DO di hotel tu boleh kata
'Sorry Madam,I banyak kerja ,takkanlah I nak ajar satu-satu,nanti semua lambat' Secara halus dan lembut aja jawabnya.
'Then, macam mana nak belajar kalau tak diajar. Whatever,you have too!'
aku mengaku kalau masuk meeting,aku akan pastikan suara dan pendapat aku mesti didengari. Kalau tak jangan panggil aku meeting. Aku dah pernah cakap ngan GM 'I sound budak2 mesti ada yang komplen nanti..argghh dia manager di TB aja,sibuklah hal kami di hotel'
GM jawab 'No..you have the right and you are under my organisation!' Hmm..dapat green light lah ya.
Ky kena tukar di sini. Tetap di kawasan aku. Dan aku di kawasan jajahan dia jugak! Tuhan tak nak dia jauh dari aku. Apa yang aku mimpikan jadi nyata! Dari segi kenaikan dan segalanya. Dan satu hal yang perit pun jadi. Amat perit sampai aku tak sanggup menulis di sini. Cukuplah aku aja yang tau. Aku dah jadi blur pasal kami. Semakin hari semakin teruk halangan, halangan yang dicipta oleh diri dia sendiri. Yang nyata,dia selalu kata pada aku jangan buat keputusan terburu2. Aku bosan!

Thursday, 14 August 2008


Thanks to Kak E kerana 'menganugerahkan' award. Cheh wah! Sejak 6 tahun berblog, inilah kali pertama dpt. Tapi tak pernah terlintas hati pun nak benda2 ni semua.
Whatever, thanks a lot.


Ini aku nak tulis kejadian yang berlaku 2 hari yg lepas sejak Jejak Kasih 2 telah tercipta peristiwa.
Kawan lama aku dari Melaka tu, Sz & Zk tidur kat tempat aku. Aku bawa dia makan2,jalan2 di Lumut. Dorang belanja? Bershopping mengalahkan orang pompuan. Sampaikan aku yang menunggu depa shopping pun naik bosan. Aku cuma beli sotong gula & sotong kering(opppss jgn silap) serta sikit ikan bilis untuk dibawa pulang ke BP. Sz belikan satu patung pooh ke bear(aku pun tak tau) yang ada label 'I LOVE YOU'. Ishh mana aku nak letak patung tu nanti. Dah tua2 dapat hadiah patung..Malu aja! Tapi aku tak sangka Sz beli. Dia sayang lagi la tu. Aku pun sayang dia gak..tapi apa kan daya! Hati aku dah kena curi dan tak boleh diminta ganti dengan Ky.
Aku dan Sz gi cuci keta untuk ..bersihkan keta aku yang dah nak berlapuk haruk..hari tu cuci lepas balik dari Thailand. Ini kali kedua dah. Sementara tunggu keta siap,aku tinggal Sz sorang2 kat tempat cuci keta sampaikan mamak2 yang ada tu dok pelik aku jap duduk..jap bangun. Yalah, aku macam tak selesa nak duduk lama2 sebab aku pernah datang situ ngan Ky and bila aku datang situ ngan Sz aku tak selesa.Eh orang mana kenal Sz,..aku aja yang rasa mcm lain.Hahaha! Mungkin sebab aku dan Sz pernah ada perasaan masa dulu2 tapi aku penah cakap ngan Sz kalau dia pinang aku, aku akan terima. Hahahah.Aku saja cakap macam tu sebab aku tau Sz takkan nak aku. Sedang dulu2 pun dia kecut ngan aku apa tah sekarang ni. Dia tiada perasaan itu, 'Aku ni sapa,sapalah nakkan aku ..aku cuma despatch boy,kau sekarang dah berubah' ,itulah ayat yang selalu dia beritau aku. Alahai,dia tak nak aku,pandai lak ayat aku ayat bodoh macam tu. Dia jugalah yang pernah terima warning dari orang yang bankrapkan aku dulu. Orang yang bankrapkan aku tu, sangat cemburukan aku dgn Sz. Aku dan Sz selalu kuar sama sebagai kawan tapi akhirnya bertukau jadi lebih dari 'Hanya Kawan'. Dia tak boleh makan dan main bola kerana aku. Dan aku cabar dia untuk teruskan hubungan kami setelah aku tak tahan dengan permainan gila orang yang bankrapkan aku tu. Aku kalah. Sz kalah. Teruk2 kalah..dan akhirnya kami berpisah. Dan berjumpa semula dan dia sudah jadi lain orang,begitu juga aku. Aku tak tau siapa ada dalam hati dia dan aku juga lupakan segalah yang indah. Walaupun aku pernah terbaca kisah dia dalam suratkhabar. Dia dah penah jadi somebody dan aku jadi terlalu merendah diri. Kami masih berhubungan baik melalui telefon. tapi Perasaan yang lebih tiada lagi. so kami stay as a friend. Better than nothing!
Tapi dialah orang yang pernah aku cabar supaya pinang aku masa tahun 2000 dulu. Masa tu mungkin sayang dia kat aku tak terkira ukurannya, dibandingkan sekarang ni dah tinggal nipisnya 10 mm aja.Heheheh..boleh diukur ke? Memang tak boleh ukur cuma aku nak ibaratkan aja! Apalah korang baca pun korang mesti sedang ukur berapa tebalnya 10 mm. Hahahah!
Sejak 2-3 minggu ni aku bermasaalah ngan Ky yang sibuk pasal kerja. Aku sakit hati sampaikan aku balik BP pun aku tak dpt beritau yang betul. Aku cuma beritau ngan dia kawan lama aku dari Melaka datang melawat. Hmm..Ky tak kisah dan tak cemburu langsung! I wish aku boleh take advantage on that but..I loved him so much and I don't have the gut to do that also. Aku????Ishhh sungguh banyak berubah sekarang! Tak seperti dulu2. Eh awat citer psl hal dulu lak.
Bertolak dari TB lepas makan malam lebih kurang pukul 10.00 mlm. Mula2 Sz drive tapi aku naik risau bila dia asyik menguap dan berair2 biji matanya masa di area Tg Malim.
Aku: 'Oii..Ko ngantuk ya. Bagi aku bawa lah. Ko tidur ajalah syg!'
Dia: 'Mah!Ko bawa slowlah.Tapi takpalah,ko bawa nanti kalau ko ngantuk aku ganti'
Wahh..dah ada ayat pembuka perasaan nampaknya!Yalah mungkin dulu2 selalu very caring to each other!
Zk kat belakang 'Korang ni jap baik,jap bertekak..Kelakarlah!'
Bila bertegang urat dalam masa bawa kereta ni pun jadi! Bila cakap baik,kalahkan orang bercinta! So aku pandulah kereta slow2. Aku tak suka betul dia tegur cara aku bawa kereta, Bosan aku kena pot pet pot pet! Yalah aku tak pernah pandu keta di seblah Ky.Dan aku tak penah kena leter ngan Ky. Bila Sz pot pet pot pet dalam hati aku 'Nasib baik kau bukan suami aku!Dah lama aku tinggalkan ko tepi jalan ni.Nak bebel2' Aku dengarkan lagu dan buat2 nyanyi tanpa sebut lirik yang betul. Bila dah tidur barulah dia diam mulutnya. Tiba2 tegur aku lagi 'Mah kau ni napa?Muka masam?Bad mood kenapa?Mah,kalau ko ngantuk,ketepi lah,biar aku bawa' Laaa.
Aku jawab 'Laa..napa kau tak tidur? Tidur ajalah,aku tak ngantuk lah. Duduk diam2 ajalah kat sebelah aku. Takkan aku bawa sambil nak senyum2 lak,dahlah korang berdua tidur'
Sz 'Dahlah bagi aku bawa lah..kau bawa pun laju tak consisten. Ngantuk cakaplah ngantuk!'
Mengomel pulak dia ni. Aku buat tak tau aja.
Dia tukar stesen Hitz.FM dan dia tau lagi apa favourite music aku.
'Mah,aku ingat lagi ko suka muzik ni.Best kan..Dengar lagu2 ni.Non stop!Best kan?' Hmm..sahlah mamat botak sebelah ni nak pujuk aku! Biarlah dia.Aku layan sebab aku pun nak dapatkan mood best sambil driving. Kita berenti untuk minum,aku tak ingat mana. Cuma aku drive sampai Ayer Keroh seblum hand over kat dia. Lepas minum kat depan MITC (berubah sungguh Melaka-aku tak sangka)Pandai & bijak Ali Rustam. Sz bawa terus ke area rumah dia di Teluk Mas. Laa..mamat botak ni duduk Teluk gak! Samalah. Lebih kurang 4.30 pagi aku gerak dari umah dia dan sampai di depan rumah mak aku tepat pukul 6.15 am. Sz telefon untuk pastikan aku dah sampai. Oklah..fine with the phone and I won't ask for more from him. No more! Aku tak ada jodoh ngan dia! Mak dan ayah memang terperanjat. Tapi aku bagitau aku selamat sampai! Ok. I need a break for few hours or I will knock out. Yalah dalam keta hampir 8 jam lamanya.
Aku hanya duduk berehat dan petang2 baru dapat jumpa semua adik dan anak sedara. Gi keluar jalan2 ngan dorang. Then melepak kat kedai NSM ..hmm tak berapa best. tapi aku dan Ajun buat lawak gila2. Mak dan ayah kami tinggalkan di rumah. Dorang bisness telur pindang so ada kerja lah nak dibuatnya! Kami tapau aja untuk mereka.
Pagi semalam barulah aku dan mak ayah serta adik lelaki aku dapat bersarapan pagi bersama. aku risau tengok adik lelaki aku agak beremosi cuma aku tak layan sangat emosi dia. Aku buat lawak2 aja supaya keadaan tak tension. Alhamdulillah. Aku harap dia dah berubah sebab dia dah mula bekerja tapi yang tak bestnya dia mengikut kerja seorang ahli politik di BP yang aku tak gemar sangat orangnya. Biarlah,asalkan mamat boleh jaga adik aku ngan baik aja.
Mak dan ayah dah mula risau sebab aku akan drive sorang2 dari BP ke Teluk Batik. Well, aku beritau mereka jangan risau. dorang risau,aku lagi 10 ribu kali risau. Entah macam mana, GM aku call dan aku offer untuk ambil dia di R&R Sungai Buloh. Aku dah tau GM mesti nak tumpang aku cuma aku tak bgtau kat my parents. Bila mak dengar aku cakap ngan GM aku, mak aku urut dada betul!Isshh,.memang aku nampak mak aku urut dada. Lega lah tu!Aku pulak memang tak terfikir untuk bawa mak,ayah dan Ajun pun sebab aku tak nak susahkan mereka. Aku start dari BP tepat pukul 1 pm dan sampai di Sungai Buloh sebelum tambah lagi RM50.00 petrol untuk teruskan perjalanan. Laju jugak aku bawa. Tak taulah kalau2 ada speed trap mungkin aku kenalah agaknya. GM aku dah tunggu lebih kurang 3 jam sebelum aku sampai. Heheh. Baik dan setia sungguh GM aku. Kami terus gerak dan sampai ke hotel lebih kurang 7.30 pm. Aku drive 1-5 pm~4 jam. Dari Sg Buloh ke Sitiawan 5.15 pm- 7.30 pm~2 setengah jam. Alhamdulillah!
Aku balik terus menuju ke PC. Hairan!Napa off pulak. Budak2 ni kan kaki internet gak! Hmmm.Dua tiga kali aku reset on & off. Masih macam tu. Ahh! malas nak cuba lagi terus balik bilik dan knock out! Aku tengok budak2 takut ngan aku lak kali ni,mungkin sebab sebelum balik aku dah sembur sorang2 sebab dorang buat hal! Sampaikan Sz kata siannya budak2 kena marah! Ahhh..Sz mana tau apa pun!

Monday, 11 August 2008

Jejak Kasih 2

Grup kepala rimau ada buat karnival sukan di Langkawi so kawan tu pun ada. So terlanjur dah ke utara, dia pun berniat untuk singgah di Lumut ni. Yang bestnya dia tak tau apa bas yang perlu di ambil dari Perlis and aku lagi tak tau(10 x) mana tempatnya. Tapi bijak jugak kawan kesayangan aku sorang ni..dia tumpang bas kontinjen Perak. Hahah..berenti pulak kat Medan Gopeng.
So dari Lumut aku gerak pukul 10 mlm dan smpi Medan Gopeng pukul 12 mlm. Oklah tu. First time drive jauh tu.Sesat dlm pekan Batu Gajah lagi..Bengong nya driver..Aku la tu! Tunggu dorang tu sampai pun dekat 45 minit. aku ingat nak ke Kampar aja lepas ambil dia orang..tapi memandangkan mana aku nak sumbat dorang tu..terpaksalah bawa balik ke TB jugak.
First impression jumpa dia, sampai aja dia terus buka bonet isi beg2 plastik yang katanya banyak sangat tu.
1) Oiii..main buka aja keta aku..Bagi salam tak nak..Kurang ajar!
2) Eiii..napa kepala botak hah..tak nak aku jalan ngan ko!

Dia;-
1) eeeii..ko dulu halus aja napa sekarang ni..
2) Ni lah taiko Melaka dulu,kepala gangster di bank...

Aku;-
1) Eh bukan ke tukang masak ko di Melaka dulu.
2) Ko pun pengikut kepala gangster ni..ingat tak aku jadi ketua,ko orang bawahan aja.


Kelakar bila kita cerita.Aku ingat nak suruh dia drive. Last2 dorang duduk kat belakang. Tapi bila balik, kejap aja sampai tak sampai 2 jam dah sampai chalet.Trainee aku kat sebelah dah terlentuk2, last2 aku sorang2 aja yang cakap sorang2 dan nyanyi sorang2.
Aku akan ikut mika balik Melaka and aku terus balik ke Batu Pahat. Sebelum gerak, pi cuci keta kat tempat yang Ky dan aku pi hari tu. Workers tu tengok aku ngan mamat botak tu. Hmm..gasaklah. Mamat botak tu kawan aku..apa aku nak kisah pun. Apa pun aku gembira dapat jumpa kawan lama aku tu. Even tak ada apa nak citer sangat pasal hati dan perasaan pun, still we're happy to be friend together. Selama ini dia sahaja ..dia sorang aja yang sentiasa berhubungan dgn aku sejak aku berenti dari grup kepala rimau tu. Apa pun aku dah btau Ky yang aku akan pi berpoya-poya @ merapu ke Melaka bersama mamat botak dan kawan dia sorang lagi(teringat thn 96 dulu,dia kacau aku sampai aku tak leh berlatih sukan langsung masa sukan antara bank2 di Melaka). Hahahha..Terperanjat dia tengok aku..Memang dulu ko halus, sekarang tak halus lagi. Tapi kasar kau tetap macam orang Melaka. Hahah..Kasar aku sebab aku tak nak korang buli aku laaaa labu!

Sunday, 10 August 2008

Nor dan Haziq! Such a dear niece!

Hery-kali kedua jumpa aku!
Yang lain baru pertama kali tapi macam dah kenal lama sangat-sangat! I felt so honour as they also treated me so nice and I should thank to Ky for introducing me(even without my present) to his brother's family.

Family Ky datang di tempat aku. Aku melayan karaoke dengan all my nieces and nephews and ada seorang grandchildren. Ohh..Kak kata aku jadi nenek muda lah. Hehehhe! sound so funny!
Join BBQ sekali dgn family tu. Aku malu2 nak makan tapi diam tak diam dekat sekeping daging kambing panggang habis! Ikan seekor!tapi buah mata kucing aku kerjakan dekat setengah kilo! Sambil berkenal-kenalan dengan setiap orang ! Hnmmm..tak sangka aku boleh handle semua sekali dgn tenang dan mesra alam. Ya aku ikhlas sebab aku dah rasakan yang Ky takkan dapat hadir sama dalam perjumpaan keluarga ini. Aku tau Ky kena berkorban segalanya untuk dapatkan keamanan dalam hidup dia dan aku. Itu aku tau dan aku sedar tapi aku tak sanggup bila dia terpaksa 'curang' dalam memperjuangkan hak untuk aku. Aku curang..bila-bila masa aku sanggup tapi bila aku dah dikenalkan seorang demi seorang dalam keluarga dia. Tak terfikir untuk itu semua walaupun Ky tau aku punyai ramai kawan dikalangan orang lelaki. Selalu dia kata dia tak kisah....hmm..Kuatkan lah semangat aku untuk bertahan segalanya!

Budak2 5 orang tu ,waktu makan malam tadi. Dpt pelbagai makanan! sedang aku berempat (DO,Chef,Technician) join keluarga Kak Ipar Ky dapatlah join BBQ dan special Pie with chicken curry!
Aku balik tidur di hotel sebab bilik aku di chalet aku letakkan technician utk bermalam. Dia kena standby! Penat malam tadi tapi aku seronok lah juga! Tapi sayangnya Ky tak der..Kalau ader lagi best!

Friday, 8 August 2008

What a Date ? 8/8/08

For Roger,

Happy Birthday!

8/8/88

'Awak, nanti 20 thn akan datang kita jumpa ekk..kita buat reunion untuk kelas kita ya'

'Aa ah..nanti kita mcm mana lah rupa kita time tu..Ko anak ada 5 kot..Aku tak tau lagi kot..mungkin ada anak 4 kot..jgn anak orang sudah lah'

*Ya itulah ,kata-kata aku dan seorang rakan..(dah lupa namanya) dan hingga saat ini hanya 2 orang aja yang masih berhubungan dengan aku. Yang lain.tak tau di mana..

8/8/08
Pagi2 aku dah dapat signal baik. Alhamdulillah! Aku sangat lega. aku off day hari ini.

Ky call time aku tidur lagi..dalam pukul 10 pagi. Dia kata dia balik 4 pagi. and Mungkin hari ini dia balik jumpa aku dulu sebelum balik pulau. Ada 2 IP nak diserah ke ofis negeri. Huhuhhh..sejak2 ni..mengalahkan Pak Lah pulak kerjanya. Buhsan sungguh! Itu hari ada pantun bodoh untuk aku ' Saya pi tukar Jerantut, dapat isteri bantut & saya suka kentut' Chehhh..Rupanya dia sakat aku tu.
Sambung tidur balik...pukul 11 staff FO aku ketuk pintu bilik aku lagi.
' Madam, ada orang datang nak jumpa..' Saya off lah.. Aku terkejut orang MPM datang untuk sita tempat aku ni. Masya Allah! Aku capai apa yang patut aja...dan terus keluar. Tapi mulut aku tak terkeluar apa pun..Tengah mamai..terngah terkejut. MPM niii...kenapa sebelum ni tak ambil tindakan ..time aku ada baru buat hal..Secara kebetulan kot..
Call boss aku..hmm..dia bengang ngan MPM. Hari tu setuju ngan cara pembayaran yang telah diproposekan. tiba2 hari ini jadi lain gak. Aku rasa dorang ni tak cukup gaji atau bila dah tukar kerajaan baru. Dorang kena jadi bertegas gila...Katanya dah tukar YDP baru tu yg jadi mcm tu...
Tak tau lah aku nak komen. Tapi apa2 hal..aku kena sabar dulu.
Esok????? Tempat aku kena sita,tapi booking penuh gila...keluarga abang Ky pun dtg..jugakk! Aduhhhh..Napa malu ni dapat pada aku!
Tak pa mungkin ini nak menduga kami semua! Harap semuanya ok!

Guard tu 'Saya diarahkan untuk suruh semua orang keluar dari tempat ini'
Aku(kepala otak betul si botak ni--nak tunjuk gangster ngan aku ya..): Eh, saya tak dapat arahan macam tu pun. Kalau encik ada di sini,apa yang kami boleh buat'
Guard tu:'Ok ..tunggu!'
Nasiblah ,kau nak berkasar ngan aku. Ingat aku takut! Tapi aku risau
________________________________________________________
Tepat pukul 5.30 ptg, GM arahkan kami koyakkan segala red tape & poster tu..Itupun setelah beberapa kali guard yang diarahkan oleh MPM datang.

Tangan aku dgn eksyennya mengoyakkan poster disita itu. Aku tak malu pun aku koyakkan sebab aku tau ada political reason disebalik tindakan MPM itu.Staff aku sedang mengoyakkan red ribbon tape di sekitar kawasan.

Benar sangkaan ku..ada political reason! Ada sebahagian manusia yang cuba memonopoli dari masaalah yang timbul ini. Ya dorang propose untuk ambil alih tempat aku (bukan aku punya) sebab dorang nak handle seluruh hotel2 dan chalet2 di Teluk Batik. Dahsyat kan..Ikan jaws nak telan ikan bilis.
Apa pun Alhamdulillah!

Thursday, 7 August 2008

Award for me??Unbelievable!!

Thanks to Indrasari who giving me such an honour. I never expect someone who I never meet in personal. Indrasari, You are so special.

Memang sudah lama kita nggak ngobrol, lantas sudah terlalu lama aku jugak tidak melewati blogmu. Malah boleh dikatakan aku lupa sama kamu...tapi kamu tidak lupa sama aku! I feel so sorry for myself.
And I can't give to anyone since I do treat everyone so special. Tidak dtg ke blog tidak menandakan lupa..betul kan?
So I would like to tag to everybody..semua sekali yang melawat saya di sini..melawat..sepertinya mau melawat di hospital nggak? Hahahha.



Just came back from the hotel I assisted the operation of the coffee house. Ada Set Dinner for 12 tables. 120 pax! And I see that we could manage that even that is the last minute order. The organiser ordered in the afternoon. Kalau di Kampar, mati hidup semula lah aku kena reject sales ni...
Aku jahatkah? Aku mempengaruhi orang ke? 3 orang kawan2 baik ku dari Kampar akan datang bekerja bersama aku di hotel di sini. Wow! Aku 'berjaya' menarik 4 orang keluar dari GKH tu. Hmm..berjaya??? Tapi itu bukan salah aku, dan aku hanya memberi peluang kepada mereka untuk mencari pengalaman di tempat baru yang tidak berapa grand! Sebab namanya bukan grand..cuma ada crystal aja..Harap dgn namanya crystal..ianya akan bersinar dan bergemerlapan! Bukan bergelap!
Bila aku ke hotel, aku tinggal aja pelajar2 tu di Chalet. Alhamdulillah dorang boleh tahan dan sabar menunggu aku!

Ky masih kursus!

Wednesday, 6 August 2008

Balik semula ke Teluk

Selepas hampir seminggu di hotel, aku kembali semula ke chalet. Selama aku tiada, orang kuat aku;DO and maintenance yang berhempas pulas menyediakan segala keperluan tetamu dan juga menyiapkan bilik2 untuk tetamu.
Paling best maintenance menyelesaikn masalah air di sini . Tu yang best..tapi yang tak best nak menjawab ngan tetamu yang tak sabar2. Napalah tak sabar ya..! Bab elektrik pun dia boleh handle.air cond dan juga saluran dan saliran yang tersumbat..Cuma bab air & elektrik kena potong aja dia tak leh handle kecuali tuan punya hotel ini..Hahaha
Semalam semua trainee seramai 17 orang telah sampai dan untuk di chalet hanya 5 orang aja instead of 6 orang. Tak kisahlah..yang penting ada staff and barulah senang aku nak jaga chalet yang tak seberapa ni.
Kawan2 aku dari htl Kampar dtg interview semalam dan GM bgtau kalau dorang boleh datang sini kerja, Gm tak kisah dgn gaji ..Yang penting jalan kerjanya!
esok sorang lagi datang. aku harap dapat team yang bagus.
Ky kursus sejak hari Sabtu sampai hujung minggu ini. Anak sedara dan keluarga abang Ky buat family day di tempat aku. Hmm..berkenalanlah aku dgn anak sedara dia yang sekepala ngan aku! Actually aku dah kenal dan dorang semua beritau bestlah aku jadi makcik depa! Gila tu! Hahaha! Apa pun aku harap Ky balik dan dpt join ngan family abang dia ni! Beberapa hari ini ,aku kurang naik angin ngan Ky selepas 3 hari tak bercakap ngan dia. dia kata dia tak nak bagi aku berpeluh sebab cuaca panas ! Entahlah! Sabar ajalah!
Hari ini aku mengamuk kat seorang maintenance di hotel yang telah ditamatkan riwayatnya hari ni dengan hotel ini. Aku ??memang jahat kalau staff tak hormat aku..Nama aku pun dia tak tau..main panggil aku kakak aja..Ingat aku ni kakak dia ke? Kalau citer kat belakang
' Apa ingat itu perempuan,saya tak ada takut...' hahaha..tak takut??? Hari ini jugak aku memperbesar2kan cerita dia tunjuk video porno kepada budak2 trainee baru tu. Hari ini berlaku,hari ini jugak aku report kat HR and GM. Aku dan Asst Mgr jadi saksi untuk upacara 'mentamatkan riwayat' dia di hotel tu sebelum maghrib tadi. Hmmm..semua terperanjat aku naik angin hari ini.
Habis semua department aku langgar, Housekeeping,laundry,front office dan kitchen..Semua aku kaco! Kecuali f&B saja..yalah sejak aku duduk F&B aku jadi neutral dgn senior captain tu. aku dah tau masalah dia yang susah nak mengarah orang sebab dia tak ada kuasa. Aku nak dengar aja cerita2 belakang tentang aku. Aku nak dengar orang kata aku kacau operasi hotel...Aku nak dengar..tapi aku tak hairan since GM bagi aku title yang memboleh aku kacau apa department yang aku suka....Gila kuasa??? Lantaklah depa nak cakap apa.Aku tak kisah. Aku cuma nak betulkan apa yang tak betul aja. Memanglah aku pun belum tentu betul seratus peratus tapi...aku cuba ringankan kerja GM aja. Selama ni semua dia buat. Asst dia kurang..aku tak kata tak buat..cuma kurang aja..Mungkin dia fikirkan kesihatan dia kot...
Barang yang hilang di chalet pun buat susahkan aku! mesti GM kata aku tak jaga betul2 resort dia. Tapi aku akan kerat2 orang yang curi air cond tu...Time aku tak ada kot dia buat kerja.Tapi tadi aku tegur DO..kalau lock ..itu orang takkan boleh masuk itu tempat seminar dan ambil itu air cond. Kurang ajar betul!

Sunday, 3 August 2008

pENAT LA WEIII

Function Pwd extend sampai 9/8 .Aduhhh..kaki aku tak larat dah..jaga pantry instead of jaga resort(boleh ke dipanggil itu lagi..?tidak boleh laie)..Dari 29 hingga ke hari ni..sambung lagi esok esok esok..tiada akhirnya! Aduhh..GM ke Penang ambil budak2 tu. So,esok ramailah orang di tempat aku ni. Di hotel ada 11 orang ,di tempat aku ada 6 orang. Tak taulah lepas ni kerja pasti siap dgn cepat..Or else on the other way round!
Malam semalam aku sampai hotel dan buffet line tak siap2 lagi dikemas. Aku cakap ngan waiter supaya kemas aja..Hari tu aku buat sorang,pukul 11.30-11-45 malam dan standby untuk berpeleseran. Dah siap. Tak taulah aku dorang ni macam mana..meleceh2. Aku dengar waiter sorang tu nak resign 13hb ni,dpt kerja baru di kilang yang berdekatan ngan rumah. Tak palah yang penting pengalaman bekerja bersama dia walaupun sehari amat bermakna. Good team will be much important then anything else.
We have 4 Malaysian trainees from Kedah. Tapi banyak susah dengan mereka ni. Ada sorang muka tu cun tapi buat kerja 0(1000 x). Kalau tak tau buatlah cara tak tau..tanya ke apa? Ini bila disuruh dan ditegur, 'letak aja kami kat tempat lain lah kalau tak boleh buat' .Suka-suka dorang aja. GM tu memang dah geram sampai nak suruh aku jaga budak tu..Ehh..ingat aku ni warden juvana ke? Tak nak aku...Apa pun kalau dah diserahkan kat aku,taulah macam mana aku nak handle dia! Tak masuk lagi trainees baru 6 orang tu. Aku nak cari theory kat dlm internet..tak jumpa2 lah.Penat aku cari tak jumpa2 juga. Itu hari masa kat Pkr, ada gak aku buat SOP tapi tak save for myself.
Aduhhh..Oh ya..orang yang buat aku susah sampai sekarang(bankrap) telah mula call dan sms aku. Tapi nasib baik hati aku kuat. Sedikit pun aku tak cari..tapi tak berani nak cakap juga. Aku play safe dgn beritahu dia aku dah kahwin dan ada anak 2 orang!Hahahha..Aku bgtau Ky pun dia diam aja psl lelaki tu. Pada Ky, yang lepas jangan diingat2! Hmm..tak taulah berapa lama aku boleh lupa..
Itu pun aku bgtau kat lelaki tu pasal kes bankrap. Dia kata dia akan usahakan!Tapi cara macam mana aku tak tahulah.Itupun sms2 yang diterima sudah berbau lain macam tapi aku layankan aja! ehh..tp aku lupa watak aku ni..Aku kena menjiwai watak seorang isteri. hehehhe!jangan curang!
Ky kursus seminggu. Hmm bertambahlah hutang dia pada aku! Heheheh!