Saturday, 30 April 2011

Kemas2

 Akhirnya aku bersiap2 utk esok..Lepas kerja terus gerak ke KL then...jeng jeng jeng..bw anak2 bersiar2 di taman permainan ku dulu...hahahha..
 Sebelum tu kena singgah Alam Damai kerana nak meraikan majlis perkahwinan makcik sedara ku..Raiyan anak Tok Ajid.
  Insya Allah perjalanan esok selamat. Doakan kami ya!

Tuesday, 26 April 2011

Ngeri...mitos aja tu!

Selalu aku tak kisah kalau sakit perut ke atau apa2 sakit..tapi kali ni aku jadi ngeri dan takut..
Mcm2 lah terjah dlm fikiran ni.

  Dan bila psl kerja lagi aku tambah tension. Sampai aku disuruh balik Ke Manjung aja..tak payah tidur di rumah Kampar. Bila dah dipelawa,dlm cengeng2 aku,suka ajalah aku nak balik walau 90km.

  Smpi di rumah,cakap ngan Ky nak gi ngurut.Ky kerja 24 jam tp dia suruh aku call org yg akan ngurut aku tu.
Dua orang aku call semua tak dpt urut aku..Tension..Aku nak bubuh minyak dan tekan2 perut kang jadi lain lak..
So tahan ajalah perut..

Nak kata senggugut..Dulu2 org kata kalau senggugut..lepas kahwin mesti baik..aku pun dah lupa mcm mana rasa senggugut tu.. Ini ke sakitnya?tp aku dh kahwin..Mitos aja tu kot!

Sunday, 24 April 2011

P1 Wimax

Aku dah sign up dan aku terasa kelajuan antara Streamyx n Celcom Broad band. Harap perasaan suka ni boleh bertahan lama.

  Then tadi tengok Ipad1 and Ipad2 ..napa harga Ipad 1 tak sampai 2k,tp Ipad 2 pun tak sampai 4K..kira mahal la bila mula2 keluar.tapi bila dh lama harga turun gila..harga turun gila2 pun aku tak beli lagi..
Aku tak nak beli aku nak tunggu orang beri.Tp ada orang nak beri ke???

Wednesday, 20 April 2011

Entry ulangan dari blog entry thn 2008.20.4.2008

1) 17 April 2006- Got three candidates for industrial trainee from IKIP. He’s the only male candidate who is couldn’t be on time due to a matter. He needed to clear off his pay from his previous employer before starting his first day training as cook at my previous hotel in the island.
I was astonished by his call for being a good manner to me as his new boss. He does call me and wished me and also asking me whether I had my meal or not. The first impression from me to him; Zulkarnain or Naim is a good boy. He is very typical Malay boy with good courtesy and manners inherited from his parents.

2) 19 April 2008
  Bida ,my ex FO at GBH called me at 8.00 am. She told me that Naim passed away early morning (1.00 am –almost at that time). Innalillahiwainna ilaihirajiunn! I get shocked and almost jumping out from my bed. I get lost, don’t know what to do! I couldn’t think anything. Called Naim’s phone and his mum’s took the phone and told the incident and it’s all about an accident in Melaka. At that time, his body was still in the hospital, being post mortem. I couldn’t believe at first but this is true. Astaghfirullah! Started sms and calling everyone in my list especially my previous staffs. BUT I smsed my ex boss first (The owner of GBH) ‘Mr J, ur ex chef, Naim passed away today’ and I started to sms by hierarchy of that company who had done very badly to us especially to Naim.  Naim supposed to resign after raya too(same as my resignation time’ but what Naim told me was ‘Wait until I clear my job(a lot of functions and the company get a new chef for my position’ See, how good he was! Never think of him postponing his resignation because of groups.  He left the hotel and the company owed a month of his salary until Now! Damn that sarcastic of Mr J.
  A lot of people started calling me and I started crying the whole morning while waiting for a decision from Hada and Jalil to fetch me to go to his house.  Everybody was shocked! Repeated memories keep on recalling on my mind now. I just met him over our unexpected gathering at my interview day at Lumut, on the Election Day which falls on 8th March. I still remembered, we met at the supermarket (which Naim and I always buy our groceries for the hotel- he pushing the trolley while I am grabbing anything that would fit into the steel trolley) and having our dinner at the food court. That was when Bida,Dian and Naz were joining us. At that time,Ky also thought of joining us but because of his on duty, he didn’t do so. I did that on my entry before.
 Azh was calling me to confirmed about Naim’s death and he also regret because still don’t keep his promise towards Naim regarding buying the perfume at Jakarta or Bandung.  Azh was the business development manager before his second resignation with mr. J’s company which operated the hotel’s at the island. And now, Azh joined again for the third time as the Operation manager for his sub-company under the main company of Mr Js’ which under travel agent company. Azh also tried to defend Mr J, but Shid (the previous accountant) did message me that it was Mr J who refused to pay Naim’s salary because he thought of Naim sabotage his hotel. It was Mr J himself played a fool to us including me who was the resort manager cum sales executive cum everything. But I do appreciate those experiences I had before my second job at GKH.
  At last Jalil got a car to fetch me at Kampar with Hada too. We met at the hotel and having a light refreshment before heading to Naim’s house.  Called again Naim’s mom and she told us that the body would reach at 5.30 pm and would be buried after prayer.
  At 6.33 pm, called his mom again and told about the way to the house and his mom told me that Naim has been buried at 6.00 pm. We missed to see the funeral but still we need to see his mom and family. I was so damn sad and recited some selawat(maybe I am not too good at reciting that but still it was what I have always practice them) to comfort me and to stop myself from crying. Only God knows what inside my heart. As if I could see him again, his laugh, his face when I did angry at him, yelling at him, went out to the market! Just like a record over my head! It’s so hurt inside. We arrived at his house right after maghrib time. Her mom does still remember me.  Could saw the strong and sadness at once, in her eyes. She does open Naim’s luggage which she brought back from Melaka. I couldn’t help not to cry when seeing all Naim’s shirts, pants and beg which fills with files. In the files including a lot of menu, event orders and functions details of names, total pax and dates. Those menus, event orders were prepared by Naim and me.
I could name some events which always with him.
- Went to market
- Kayacking with Meor,Fik,Zam and Jalil and I am the only female went for kayacking from Pasir Bogak to Teluk Nipah
- Taught him how to prepare Nasi Biryani and those Biryani dishes.
-Scolding him and I was panicked when checking over his empty cupboard and found him nowhere. Until I looked for him at the Pangkor’s jetty and search at two ferries. Actually he was at the backyard which I always did when I want to be alone too.
-Asked him to wake me up at 4.00 am to prepare breakfast
-Playing table tennis with him and I never got the chance to win even after 5 sets of game
-Fetching me at the jetty..
-Waiting him to fetch me and while he’s late,Ky saw me and fetched me and I could see Naim’s face when found out that Ky was the one who fetch me when he’s late..too late.
-Always testing on any new recipes and get me as the first one to taste them
-Asking me to write an application and resume letter to apply for another job. I remembered I did ask him ‘Hey..I am your boss here but how dare you could ask me to write an application letter at another place and leave us at this hotel’ He replied ‘You are the best boss and very kindhearted!’ And I did write his application. (Saw the copies of the application in the file)..How could I forget that!!!
-He’s the faithful of Maxis subscriber and favors to subscribe to Super Savers, which makes him awake until 4 am.
-I always rejected his call when he calls at 2 am, 3 am because he always tries to talk to me when I am having a good sleep at that hour. I am really regretted about this when I am thinking of lying to him that I didn’t hear his call. I feel a lot sins to him.
-A lot to list over here but almost 2 years knowing would be the greatest time for us.

  We left Naim’s house after an hour being there. I couldn’t stay long, as if still feel his spirit inside the house and as if I could imagine Naim was there laughing at me.
  I hugged Naim’s mom and I can’t be strong enough when both of us crying. Insya Allah everything will be okay as life must go on.

3)  20 April 2008
  Azh called me from Jakarta tells the same thing and I kept on crying. No matter what, I still feel the management made a mistake for not paying his one month salary and hell to that management for accusing Naim for sabotaging the hotel. Hell with them again! Mr J is the one who never appreciate a hardworking staff like Naim. Put me out of the list though I know how I much I have contributed to make things happened there at the GBH. And again ‘F**k that Mr J who always has a wrong perception about his ex staff even me who had been devoted to his hotel. God will pay him!Amin!!
 Hada and a girl who had accompany me since 2 days left my house today. The girl who has took over my house having her off day and left to her hometown. Jalil and his friend staying at my house and they had left early morning without saying goodbye to me. Hada told me that Jalil doesn’t want to disturb my sleep.
  We went for lunch at one mamak restaurant at 12 pm. Hada left at 3 pm and we tried not to discuss over Naim’s death as it could made us sad again.
  And now I left alone in the house and nothing I couldn’t do after looking over my photo album about our memories together. I can’t deny that he’s a good staff but he left the hotel quite late than us. I wish he could do it earlier than me!

 ALFATIHAH to Zulkarnain Mustafa. You’ll be missed.

 But I know about myself, I could be cool myself within this week. I hope I could be okay when Ky around. I know he could comfort me. He’s the one! Furthermore, this 24th April is my last day at Grand Kampar Hotel. And mom’s birthday is just around the corner. Her birthday is on 22nd April,so does my niece Fazidah on 21st April,my brother in law 27th April, and that culprit this coming 30th April(haaaahh..why not I go to his house at Spg Rengam(that damn debtor) while I am taking my long break before starting at the new place).
  Ya Allah,kuatkanlah semangat aku!






The last meeting!

Sunday, 17 April 2011

Impian dicapai

 Tpi bukan aku sendiri yang menggapainya..ada yg memberi..Kamera 18 Megapixel,Oven dan Stand Bowl Mixer.
  Wah kalau begitu tahun ni raya,aku akan buat kuih sendiri..yeah..planning thn ni raya mesti lah di BP ,mesti balik sebelum Raya pertama..sbb raya ke 4 rumah mak mertua buat lagi function wedding cucunya..Ky's sister's son who are getting married.
  Two days being cold and just today baru aku tau napa dia begitu.La...napa tak btau tp yg penting..napa tak tanya kenapa aku lambat sampai rumah. Ky ingat kalau aku balik lewat,tak yah balik sbb katanya lewat2 malam balik rumah bahaya..Tp dia lupa aku penah dari Mjg kul 12 mlm sampai BP 7 pagi.Penah dari Shah Alam kul 11 mlam ,smpai Kampar kul 1 pagi..Dia lupalah tu.
  Aku faham suamiku ni risaukan aku kalau balik2 malam.sbb kena menempuh 90 km.Tp aku lebih puas hati walau telah menempuh 90 km,dan balik rumah nampak dia.Itu dia takkan faham kot..hmm..
Perasaan isteri2 yg susah agaknya org lelaki nak faham,Paling dia ingat aku tak percaya dia kalau duk umah sorang..hmm Tak tau nak kata.
  Sabtu lepas dpt bawa Peter ke Kampar.rasa selesai tugas aku sebagai pelbagai cara utk aku promote tempat hotel ku ke mata dunia.
  Kena bawa omputeh br boleh promote.sbb omputeh tu ada blog yg hebat. Orang putih yg gila dan lebih bagus pengetahuan dia dari orang Malaysia. Sbb tu aku panggil dia Half 1Malaysia.tp hakikatnya Peter dari Holland yg sudah hampir 20 thn duduk di Malaysia.Biarlah hati dia terbuka utk kahwin orang Malaysia dan orang Islam. Amin!
 Bila bercakap dgn dia dalam kereta semasa perjalanan pulang dari Kampar. Aku menangis bila ada sesuatu tentang agama yg dia nyatakan dia tak percaya Tuhan tetapi aku telah mengaitkan kepada dia bahawa 'God is great' dan apa yg kami bualkan itu aku relate to suatu surah Al Ansar.Aku beritau dia aku bukan lah orang yg pandai utk sebut pasal agama tp aku btau kehidupan kita adalah kerana Tuhan!
Aku mengalirkan airmata bila sebut itu..Sedih aku bila ingat itu!

Thursday, 14 April 2011

Niat ku tercapai

 Dalam melaksanakan kerja,pasti kita akan aa argument ,bangkang membangkang,tak setuju semuanya ada..actually semua tu boleh ada kata sepakat tapi ego tu ego melambung2 naik tinggi mcm Tsunami..
Aku pun ada ego nya yg aku tak dpt ertikan bagaimana..tp aku memang tak suka kalau aku cari sales kuat2 tp yg nak melaksanakan operasi tu ada aja halangan ..mcm aku buat salah besar..
Karang tak ada sales dia juga perli2 dan citer2 psl bekas manager dulu mcm tu mcm ni..
Tak ke geram..

 Dan paling romantik,suamiku htr sms utk ingatkan aku supaya bercakap tentang perkara ni dlm meeting..
Actually sms tu htr pagi2 tp ntah apa problem hp aku,tak leh terima sms..
Tapi dlm meeting ada kekuatan dalam hati aku utk berkata apa yg dlm hati ku..bukan aku personal sgt tp ini utk kebaikan. Play safe..
 Ayat 'we are human being..We tend to forget..just like you never reply any email.How could I discuss with you when so difficult to find you' Ayat2 manis aja tapi suara aku yg serak mcm halilintar jadinya! Sian!
 Bila Ky call napa tak jwb sms ,blur sekejap sbb tak dpt..Dia citer apa yg dia sms..ohh he's giving full moral support to me,his beloved wife..the only one..
  Aku dpt semangat dia walau pun aku tak tau dia dh htr sms pagi..Yg hampeh tu ,sms tu dpt pada pukul 8.10 pm..Gila ke apa DG ni??

Wednesday, 13 April 2011

Minggu berkerja kuat

 Sejak cuti seminggu pada minggu lepas,minggu ni kena kerja kuat2.

Masa balik ke Perak naik bas ekspress dpt single seat.So tidur aja la.Tp bas tu cuma sampai KL aja.
Aku bawa balik ekstra beg yg lagi berat dari 3 beg yg aku ada sebelum ni.Maklumlah mak dan ayah balik dari Mekah dan bawa balik utk anak2. Untuk cucu2nya pun dia bawakan.Alhamdulillah,Walau pun anak2 ku hanyalah anak tiriku,namun mak dan ayah tetap juga anggap mereka cucu mereka.

  Ingat kan bas akan turun ke Terminal di Bkt Jalil,rupanya kat Terminal bersepadu BTS.Angin satu badan aku!
Nasib ada PR dari staff yang tengok aku mcm ayam berak kapur cari kaunter tiket.
So kena naik bas utk ke Bkt Jalil,nasib aku baik lagi sebab pemandu bas tu peramah dan dpt release tension aku.
Dah lah aku merengkek2 bawa beg,dpt lak aircond dlm bas.Lega sungguh.
Sampai di terminal Bkt Jalili,biasalah ulat2 tu..so dpt bas ke Manjung.
tunggu hampir 30 minit barulah bas sampai..oklah aku tido lagi.

Sampai di Manjung,Ky dh tunggu.Dlm kereta, dia beri aku beg kecil warna hitam yang ada kamera. For you katanya..Thanks hubby!

  Malam tu balik Manong n before that ambil anak2 di KK.Tp yg ikut hanya Azim aja,Azam tu pasti emaknya tak beri ikut...pantanglah konon takut hantu setan teman kan dia nnti.Pecaya sgt benda2 khurafat ni..susah nak cakap n ajar dia..Dia aja yg betul.
  coverage broad band langsung tak dpt..hampeh betul la..
  Esok pagi2 dah pi pasaar kecik Manong tunggu ikan..mahal betul ikan2 tu..kembong aja RM11 sekilo,kerisi dan pelaling RM7 sekilo.. Beli sbb aku teringin nak masak asam rebus nenas.

  Bila masak kat umah mak mertua kena ikut peraturan dapur dia..Dah dpur dia,ikut ajalah aku ni..sampai nak isi ikan pun aku tanya kat mak mertua aku 'mana bekas kecik mak tu ya ' hahah..saja aja aku ni..bikin mak mertua aku kena bangkit dari duduknya.Yalah karang aku guna bekas yg tak sepatutnya kena jerit..kena jerit nnti hati aku panas..so terpaksalah aku buat2 tak reti.
  Asam rebus tu aku yg masak. Kak ipar aku sibuk utk siap masak rombongan yg katanya akan dtg 2 petang..Tiba2 kul 11 dh sampai umah.Asam  rebus dah seleasai,aku bagi signal utk keluar dan dia ikut aja.Yalah rombongan belah perempuan yg akan nikah ngan anak kakak iparku dtg hanya berempat org.Ingatkan ramai tadi..sampai masak mcm 50 orang makan.
So keluar rumah gi KK,amik Azam dan terus gi  kedai emas yg kita dah tempat subang dan cincin serta loket,
And aku berkenan ngan satu gelang..Hubby pun berkenan gak.So kita booklah barang tu..Dah org suka.
Aku lagi suka!!!

Wednesday, 6 April 2011

Posing gaya sakit gigi!! :)

Sambil pegang buku Safia sempat posing


Susun buku tak abis2

Haiqal & Balqis dan Sara berskype ngan Pak Long Ky nya


Safia tolong lipat kain...

Sejak hari Isnin aku balik kg,jaga anak2  Angah.
Semua kerja rumah aku buat kecuali masak2 lauk sbb Angah ada bisnes kantin sekolah agama,so tak perlu bazir2 masak kat umah..Masak nasi aja.
Balqis dan Sara sekolah pagi-sek keb,petang -sek agama..tu aku kena hantar dgn kereta kancil mak yg manual tp tiada power stering.
Mungkin tak biasa tp penah memandu dua tiga thn lepas dgn enjin manual.

  Petang2 aku suka dera dorang gi Taman Rekreasi Tasik Y,bagi peluh..bagi dorang lari2...

Hari ni emak ,ayah dan Nadia dah sampai dari KLIA dan juga akan tiba di BP pukul 3 lebih.

Aku diarahkan ambil dorang dan adikku Idah pun mungkin akan turut sama.

Monday, 4 April 2011

Mula kerja as babysitter

Pagi dah smapai BP dlm kul 5 pgi. Adikku Idah fetched me to mum's house.

Semua dh bgun pagi.Angah dah sibuk buat nasi goreng utk anak2nya Balqis dan Sara.

Itupun aku dah mula high volume utk suh dorang siap pagi2.

Aku htr dorang jalan kaki.Beratnya beg dorang.
Aku pun tak larat nak membawanya.
Napa sistem sekolah masih kena bawa buku lagi ekk?

Waktu tengahari waktu amik ke sekolah kebangsaan dan bawa balik lunch. time aku sekolah dulu,ingat lagi ayah hantar makan di sekolah agama.Aku dan adik2 tak balik rumah sebab sekolah dan rumah agak jauh..hampir 5 batu.
 Lepas dorang lunch,hantar la ke sekolah agama.

Dpt mesej dari Nadia,dorang akan naik flight kul 6 petang esok,dan sampai BP tengahari lusa.Lusa -6hb.
Yeah..aku dpt tengok mak ayah dan Nadia semula.

Sunday, 3 April 2011

cuti

tee hee hee...cuti lagi balik BP>

menantii kepulangan ayah dan mak serta Nadia dari Mekah.
Harap mereka sehat.