Thursday, 31 March 2011

Maaf yang tak habis2

 Kalau staf aku buat hal,minta maaf,mesti aku boring sebab silap tu sentiasa berlaku.Macam tak boleh diperbetulkan pula.

  Tapi bila aku rasa aku buat salah,aku minta maaf,boring tak dia?

  Aku selalu kata maaf bila buat salah ngan Ky,tp tak pernah lak dia tunjuk boring.

  Kalau tak leh cakap depan atau dlam telefon,sms aja dan  dimulai dgn Maaf tp sy kena sebut...dan sesuatu itu yg sakit hati..tp aku kira sakit hati aja..dia tak nampak pun sakit hati..aduiiii..


Salah lagi aku..Maaf!

Wednesday, 30 March 2011

Hujung bulan Mac

 Esok hari gembira utk semua.Tapi tidak aku. Tak palah ,dah bukan rezeki aku.Kena redha aja.
Kenapa ekk bila hujung bulan,hati mesti rasa sakit sbb kena bayar bil. TM,Tnb,cELCOM broadband,duit keta.
Aku pun tak leh nak kata apa sbb dah nak guna brg or the servis yang always suck.Nak duit cepat,tp servis macam hampeh.
  Then kereta ni dah nak masuk 3bulan gunakan. Hmm..itu aja takat rezeki yg dpt,terima ajalah.

Dalam hidup ni,aku rasa kdg2 aku berontak tp aku mesti redha cepat..huhuh..si brutal yang hati lembek mcm tauhu.

 Staf yg buat hal tu tunjuk belang lagi. Aku dah muak tp aku tak leh nak buat apa2 sbb dia org tuan punya tempat kerja ku. Dulu sebelum confirm,tunjuk bagus tapi lepas confirmkan tunjuk belang mcm hampeh..Kalau lah aku boleh berlaku kasar,memang aku hempuk aja dia dgn kerusi.
Aku dah fed up ada staff mcm ni selama ni aku dah very the vast flexible..

Dpt kbar dah!

Alhamdulillah,kerisauan adik beradik ku pada ayah,mak dan Nadia berakhir. Kami semua terima sms yg mengatakan mereka ok dan suh kami semua jgn risau2.

Tadi pun sempat bersms dgn Nadia sebelum dia maghrib di sana.

  Aku buntu tentang staff yg problem dan memaksa aku meluahkan kepada sorang kwn yg kerja di balai sini.
Bukan Ky tak nasihat aku tapi action taken tu tak dpt dilaksanakan sbb Ky tak tugas di sini..Kalau masa di Pulau dulu,cepat aja dia sampai.

  Already submitted my leave application dan aku harap mgmnt tak melihat cuti tu sebagai 'asyik cuti aja minah ni' Harap tidak begitu..buat apa korang beri annual leave kalau aku tak leh ambil annual leave..6 hari straight mcm bulan Feb dulu..Harap nanti aku akan usaha lebih gigih utk kumpul cuti ku semula.

Monday, 28 March 2011

Monday bluzzz

Sejak my parents dan Nadia berangkat ke Tanah Suci, nothing received even say hello. Tak tau lah bagaimana keadaannya. Risau jugak aku dan adik.
  Minggu lepas hari Jumaat, hantar mereka sampai ke balai berlepas di KLIA. Cuba tahankan air mata dari berguguran dan dpt lihat Ky menjeling aja aku.
  Voucher GBW sudah pun digunakan dan bermakna aku kena buat reservation lagi utk special day for Ky.Tak sabar.
  H,m,,m setiap bulan ada aja projek,tak kerja punya projek ,family project.
Awal minggu depan nak ke Pangkor. Budak2 sales semuanya ikut.
Harap semuanya ok.

Monday, 21 March 2011

Alhamdulillah..

 Selesai niat kami adik beradik nak organise kenduri doa selamat, untuk mak dan ayah serta Jun yg akan ke tanah suci Mekah bagi mengerjakan umrah. Semoga mendapat apa yg diinginkan nanti.

 Sabtu-dari Kampar-Shah Alam-BP,hampir 7 jam,tolak setengah jam sesat,setengah jam makan,20 minit turunkan kawan Hamka di HS Kg Bemban..kira hampir 6 jam la aku memandu.

  Ahad-BP-Shah Alam-Kampar,dari pukul 6 petang ,sampai 1.30 pagi,tolak berenti rehat setengah jam,5 minit isi minyak,hantar Hamka kat kolej 10 minit,tolak sesat 30 minit,hampir 5 jam.
Kakiku dah lenguh ni..

Kalau tak ada aral melintang,aku nak balik Mjg,sbb esok adalah tarikhnya yg sgt sesuai.

Saturday, 19 March 2011

sms minta maaf

hahah..tak sangka terima sms minta maaf dari staff tu.Dah pi canangkan org luar dari deptku..yg best apa yg dia cakap 'aku besar2kan issue'.Isu nya perkara yg tak perlu diemailkan kepada semua orang,telahpun terjadi tanpa my concern.
  Siapa boss?aku ke dia?Kalau dia boss buatlah semua kerja about planning,observation on sales revenue to increase ke..gaji boss aku punya,boleh ke?? Staff2 yg lain pun bahang dibuatnya.
Dia kena tengok diri dia,kualiti dia,cara keja dia dan juga cara hidup dia sehat ke tak..Dengar2 tegar kat ganja jugak..hah tu??tu mcm mana..nak suh aku buat tak reti aja ke? ada org kata dia jugak pusher..tp sebab dia orang yg direkomen oleh tuan punya..so tak beranilah teman nak lebeh2..biar nanti dah terbukti dia tegar hidup kepada ganja..barulah buka mata tuan punya
 Hari ni akan bergerak balik ke BP,sbb esok ada kenduri utk mak ayah dan Jun yang berangkat ke Tanah Suci Mekah pada 25/3 ni. so sebelum tu aku ke Shah Alam,amik si Kaka Lala dan kwnnya yg akan turun di Merlimau,Melaka. Wah jadi driver la aku sepanjang 6 jam nanti.Emak dah kata kat aku semalam,org degil ni mcm2 dia berani buat..Apalah nasib aku dpt suami degil,anak2 degil,menantu2 degil..heheh..itulah gurauan mak malam tadi..kelakar..
 Ky tak dpt pi sebab tak dpt cari ganti tuk tugas 24 jam ari ni. tak palah..yg penting minggu depan dia kena ikut.
  rasa mcm tak sabar nak balik.

Friday, 18 March 2011

Hari tertinggi suara

 Akhirnya kesabaran teruja..dah jadi mcm my predessor dulu lak.

memang tak puas ati,asyik2 nak citer belakang yg dia kenal Tan Sri and the kids aja..so what?
soooo whatttt!!

Wednesday, 16 March 2011

Kroni bukan dlm politik pun,dlm keluarga pun ada

 Aku rasa aku lebih selesa berada di kalangan orang yang bukan kalangan keluarga ku sbb i feel so unconfortable bila ada makcik2,sepupu2 yg sebenarnya tak rapat..tp terapat dlm fb,.
aku baru perasan sesetengah ayat tu mcm kenakan (maklumlah aku ni peka sikit)
aku aja..tp tak kisahlah.Yang sombong bukan aku,tp dia.

  Dulu2 kata2 mak & ayah aku sbb berniaga..akhirnya depa sendiri yg meniaga..dulu kata ayah pelbagai mcm perkataan..ingat lagi salah sorang makcik mengata ayah lebih2 hingga mak minta nak bercerai.aku sakit hati bila ingat macam tu dan sekarang dia ada lagi dlm fb aku..adik2 beradik nya pun teruk2..suka provoke2 orang dari kecik sampai sekarang.tak pakai tudung pun boleh mengata dikatanya..suka memperkecil2kan orang(tapi memang aku kecik)...cuma sorang dua aja yg ok..

 Yg sekor ni selevel ngan aku..suka bebnor mengipas org..apa sbb mengipas aku pun tak tau..agaknya dpt duit..ishhh tpi aku tak suka ngan perangai mcm nilah.
  Dari dulu pandai ,cepat khatam Quran,sekolah agama sampai darjah khas,pandai berbahasa inggeris..dijadikan ukuran utk disukai di kalangan keluarga. Dan sekarang bila aku dah pandai walau tak berapa pandai..dia naik angin..hahah..aku tau dia naik angin tp cara dia cakap mcm low profile..
dia memang pandai berlakun mcm bagus..aku tau dia tak bagus..
ntahlah susah aku nak rasa neutral bila dia ada dlm list of friends. and bila aku mau delete dia..hahha
awal2 dia sudah delete aku..bagusnya..rasana baru minggu lepas kot..

Hari ni aku baca yang ini pulak.Info2.

Tuesday, 15 March 2011

Diet off hari ni.Cuti

Terjumpa ni masa duk sibuk cari resepi. Aku tak mampu nak ikut secara teliti.Tp akan ku usahakan juga.

Dalam sibuk2 nak diet,

aku terjumpa resepi ni..
1) Blog 1

mulalah membayangkan nak memasak2 pelbagai macam..
hohohoh..carb tinggi tu weiii..

Esok kena mula diet with no rice and teman2 sewaktu dengannya..
Start from scratch!

Monday, 14 March 2011

Akhirnya

Dapat juga aku sign in dgn new username n password di tonton.com.my.Nak tengok Mentor malam semalam.
Bukannya apa..nak tengok Kak Pah n Erra Fazira. heheh

Balik Manjung lepas kerja half way...balik tengok org tu rest seperti bayi..bayi dewasa!ada ke term mcm tu..
biarlah org dah kerja 30 jam sejak semalam ya.

  Malam ni nak tengok Hikayat Merong Mahawangsa.yeahhh..

Sunday, 13 March 2011

Day 3 and Day 4

Lagi tak makan nasi,lagi macam ada sesuatu tak lengkap tapppppiii aku mesti semangat.Elakkan nasi,mee,spaghetti,mee hoon dan yang sewaktu dengannya.tapiiii...ada dah terrrrrmakan....

Apa ekk aku makan semalam..

1)roti telur,belimbing jus- breakfast yg agak lewat dlm pukul 12 tengahari

2)green salad,mixed fruits,spherd pie(ambik kooooo tpi makan sikit ajalah..masih ada separuh lagi-dah lah masin,tak sedap lak isi ayam tu)- lunch

3) waffle with one scoop of strawberry icecream

Rasanya mcm tak jadi aja dietku hari ini

Today
1)breakfast dgn teh o(kurang manis),roti 2 keping dgn butter and marmalade

2)lunch at 5 pm- Grilled fish  with some vege like brocolli,cauliflower,mushroom,young corn with bbq sauce. coleslaw yg ada langsung tak ku usik sbb aku mcm dah haramkan kobis tpi cauliflower pun bunga kobis..bengong sekejap rasanya.

Harap malam karang aku tidak menginginkan apa2 pun utk ku jamah.Let's the fat to be away soon!

Dah 5 hari tak jumpa suami yg dicintai,dulu malam2 nak nangis(mengada2 aja) tp sekarang dah ok ,rindu jugak tapi aku isi masa dgn sungguh bz iaitu fb dan tido. Malam semalam balik dari MOD hotel terus mengadap tv tengok Fasha Sandha.walaupun dia a bit weird tp lakunan dia..wonderful for me..watak sebagai wanita curang kepada suaminya..alahai siannya cik Roy tu..teringat kisah seorang kawan yang menangkap isterinya sendiri yang curang.kena tangkap basah lalu dia pun ceraikan isterinya.Hinggakan dia menduda hingga 15 tahun..itu lah kwn ku H tu.Penah gak ngorat aku dulu masa aku niaga ..sampai sanggup formatkan hard disk komputer aku lebih 3 kali lah.(masa tu zaman baru kenal internet thn 2001).Hahah..kelakar..
yg best,pagi kami sampai dari Perak tuk majlis nikah kami,itulah waktu jumpa H di depan bangunan Telekom di Jalan Zabedah dulu. Boleh ke H tu kata 'kahwin juga kau ya Mah..' chetttt!
Dan kali ke dua jumpa dia, dgn Ky sekali dan berborak sama2 dan dia tak segan2 btau yg aku rakan2 bual2 dgn dia dan kwn2.Thanks to hubby yang sungguh sporting di kala itu dan tidak langsung mempersoalkan aku dengan kawan2ku.Kalau lain lelaki lah agaknya(walau tak semua),pasti dimaki hamunnya isteri!
Itulah Ky yg sungguh faham dgn perangai ku,sudah ku nyatakan sejak dari dulu. ..in the real life 'ramai boyfriend dari girlfriends' dari kecil sampai ke besar. laaaa..dari Fasha Sandha sampai ke kisah lain lak.

  Ky dah janji ngan aku,kalau aku boleh kembali semula ke zaman mudaku dulu,maksudnya berat. lah..muka mana boleh balik zaman sekolah atau remaja! Dia nak bagi hadiah..tp aku tak boleh dan tak mau membayangkan apa yang dia nak beri. Aku cuma harap biarlah hanya ayat aja supaya aku tau jaga berat badan aku. Tapi kalau dia beri sesuatu yg aku inginkan bagusnya....materialistik la ko ni (marahku kepada diriku sendiri)

  Malam ini ada Chinese Wedding lagi di sini..harap everything will run smoothly sbb reportku semalam sudahlah amat cantik dan panjang berjela2 dan aku tak sabar utk membacanya pada hari Isnin ni kerana aku akan membaca seperti membaca berita.Yeah!!!tak sabar!!!Bagi yg dengar tidur atau pun terbeliak biji mata.

Friday, 11 March 2011

Berjaga2 sekarang ni. Day 2-Happy Anniversary for 5th year perkenalan with Ky

Day 1- semalam.
  Breakfast makan roti sekeping,cereal with milk. lunch-bawal goreng,tahu sekeping,hati ayam sekeping.minum limau suam. Petang-makan roti berinti apple,n roti pandan, Dinner- apple pie dan kopi red guara

Day 2
Breakfast-coklate Ferrero Rocher
Lunch-ayam goreng(isi sahaja),tahu sekeping
Dinner 6pm - French Fries,Chicken wings 3 keping,muhsroom soup

Okay ke ni ?


Masaalah pekerja yg disyaki menagih dadah semakin meruncing.Aku dah tanya dia menghisap ke apa dan dia telah mengaku,Nasihat berbakul2 pun tak guna,aku syak dia bukan hisap ganja..dia hisap lain..kalau ganja mesti busuk gila...Dan mcm biasa kelakuan dia sentiasa aku perhatikan.Kalaulah boleh aku kata kat dia 'ko pergi berenti kerja aja,boleh tak aku tak nak tengok muka kau lagi'Tapi aku tak leh buat macam tu..nak panggil polis urine test tak leh..jaga imej.susahlah.nak cakap lebih,pekerja ni dimasukkan atas rekomen tuan punya hotel tempatku bekerja.Aku susah hati mcm ni.Aku penat asyik nak tengok kelakuan dia aja.
Penat.

5 tahun lepas,adalah kali pertama aku berjumpa Ky di pangkor.time tu dia datang dgn 2 org anak buah.Datang ke hotel dan terus dia gi lobi tanya nak jumpa pengurus hotel.
Aku ada dlm ofis dan perhatikan aja dari mula dia turun motor sampai la dia menuju ke kaunter receptionist.
Masa dlm ofis tu aku tengah bincang dgn staff psl kes another pengkid staff yg buat hal.
Terperanjat aku sbb kes apa yg polis dtg!
So F/O aku pun beritau polis dtg nak jumpa manager. Staff kat dlm ofis tu keluar dan Ky serta anak2 buah masuk ofis dan duduk depan meja aku .Ofis aku time tu mcm tongkang pecah kot..Tak ingat dah..
Bincang punya bincang,rupanya pasal staff aku di hotel di Pangkor yg disyaki menghisap dadah..
Depa nak check la masa tu..
Dari saat2 itu lah...berlanjutan sehinggalah kami disatukan menjadi suami isteri!Alhamdulillah.
Perasaan dan emosi aku tidak membazir dalam mengharungi cubaan dan cabaran
Aku bangga dgn dirinya! Dan amat sayangggggg sgt Ky ku  ni..

Hahah..Sayang kalau baca ni jangan muntah la pulak..
Cintaku suci hanya untukmu.Nanti sy balik hari Isnin,akan sy cuba ucapkan ini.tengok boleh ucap secaara serius atau look so funny.

Wednesday, 9 March 2011

Siapa nak diet?

Ada tips diet dari otai blogger since 2001 ni, my senior setahun dalam bidang blog ni..

Kak Pnut, silalah baca ya!
Part 1
Part 2
Part 3
Part 4

Hari ni dah ditegur pasal perut ku macam orang mengandung..
memang aku sedar aku dah mula menggemuk dan aku akan mula diet semula.
Harap nasi tidak akan ku jamahi.itu kena pujuk suamiku agar tidak memaksa ku makan walau sesudu nasi.
Tolong ya sayang,jgn goda!

Yang best tu yang tegur aku tu orang yang gemuk juga tapi dah kira dia menopause lah.
Selepas breakfast dan selepas jumpa dgn dia ,tanda aku disyaki mengandung hilang.
Aku tidak mengandung ! That's the truth.
Call Ky,dan dia tidak berkata apa2 untuk menenangkan diriku.Tapi aku tenang, mungkin dia tidak tenang kot selepas panggilanku ni.


Hmm..Insya Allah!Usaha akan diteruskan.

Monday, 7 March 2011

Saat ku peluk emak ku

'Tahniah mak,I am proud of you'

Akhirnya aku dpt rasa gembira bila dpt jumpa mak,ternyata nampak dia berubah.Alhamdulillah.

Anak2 sedaraku riuh rendah,happy tengok kami berdua sampai rumah.

Hari pertama dpt makan satay kat sebelah Jenkuan tu best betul rasa.

Pagi pulak dpt makan soto dan satay lagi dari keluarga dia yg memang pakar soto dan satay.

Tengahari sebelum aku balik,gi makan kat Nasuha Herbs Restaurant.

Wah best sungguh dpt makan Nasi biryani kambing,Ky biryani ayam..memang sedap..dgn dpt ulaman pucuk gelugor extra satu pinggan..

Nanti lagi sekali balik nak pi lagi lah.

Sunday, 6 March 2011

BP trip..

 within area of Nasuha Restoran Herbs N spieces di Pagoh.
Bergambar bersama family on the way back..Haikal tak ada sama sbb nak duk sebelah Pak Long Ky yang jadi cameran man



Friday, 4 March 2011

Teruja

Teruja membaca blogger Zeeda yg tulis pasal Juvanex ,so semalam aku pun mencari la bendaalah tu...so tak ada tp ada satu awek yg mulut dia pot pet pot pet but for its not irritating la..
kira aku terpedaya juga!dan terbeli..tak mahal cuma RM55 per 20 sachet...Super Maxx - 5 + 1.
Dia kata mcm Juvanex juga benda alah ni..tu pun mata aku tersasar ke Biodex,dah berbulan2 aku tengok item Biodex ni..nak cuba tapi tak cuba2 jugak..dah abis treatment stail moden dgn Pantai Puteri Hospital selama 3 bulan lebeh..pun tak ada rezeki lagi..so Insya Allah bulan depan ,aku mesti beli Biodex nya item ni..

Apa pun Juvanex ,akan ku rengek ngan Ky agar dia belikan.Entahlah benda2 ni kalau kita tak cuba tak tau..
So kena cuba jugak cuma tak nak pergi toilet aja..tak berenti2..takut lak bila teringat guna pil kat Farmasi tu Xenical ,fuhhhh..

Thursday, 3 March 2011

Planning yg gagal..

Sambil dengar Back to December dalam ofis ni,kekenyangan sebenarnya...

teringatkan dua hari lepas OM ku ajak pi Green Ridge. Trekking la tu..
Aku setuju and dah bayangkan peluh2 satu body sambil membakar kalori dan juga memecahkan lemak2.

Semalam balik Mjg,sbb buat kiraan aku perlu balik Mjg seminggu dua kali aja.Elakkan diri dari travel hari2 untuk penjimatan. Maklumlah commitment dah makin tinggi.Source aja makin rendah!
Ky beritau dia akan ke Yong Peng utk kerjanya. So its better for me to come along.

Applied my annual leave and happy to know that my OM approved it with some words 'I can't approve your leave because you supposed to go with us'

I am happy to be back since Raya Haji last year seeing them.

This should be the first time in this year and in this month since there will be second time come back for kenduri doa selamat on 20/3/11. and third time on 24/3/2011 before they off to Mecca for umrah performing.Will be apply another 2 days leave.

See ya!