Thursday, 21 November 2013

August 9, 2013 majlis Nikah Junaidah n Kamal

August 9, 2013 majlis Nikah Junaidah n Kamal

Monday, 18 November 2013

How to be a Great Manager


It takes a lot of hard work, insight and integrity to become a great manager. Great managers don’t come around all the time in the workplace. In fact, if you think back to the managers you’ve had, you’ll probably come up with only one or two that you thought were really great. Here are 10 things you can do to become a great manager:

1. Strong leadership qualities and decision making
In order to be a great manager, you need the confidence and competency to lead staff members to accomplish the company’s goals and objectives. This includes planning what needs to be done and delegating tasks to the right team members. Being a strong leader also means being able to make tough decisions under tight deadlines and pressure. You need the foresight to see what is best for the long-term success of the company.
2. Set clear expectations
Employees work best when they know what is expected of them. Set deliverable milestones and objectives for each employee and set up performance reviews so every employee knows how they’re performing and can actively work to improve. You can also set group goals to encourage a strong team work environment.
3. Create a positive job environment
Create the kind of environment that allows good employees to work at their best. Staff should know they’re expected to work hard when they come into the office, but they should also enjoy being there. Encourage group collaboration and create opportunities for staff to bond with one another. Treat all employees equally and deal fairly with everyone regardless of personal feelings towards them. Discourage office gossip and cliques and encourage team work and inclusion.
4. Be devoted to the success and wellbeing of your team
As a manager, your success is dependent on the success of your team. A great manager cares about the success of each individual team member. They also care about the personal wellbeing of their team and go out of their way to protect, train and reward them. The more your team knows you care about their wellbeing and success, the more willing they are to work hard for you and put in extra hours and effort when needed.
5. Invest in your people
Being a great manager involves seeing the long-term rewards. Be willing to invest in getting to know your team members and taking the time to offer training and guidance when needed. Great managers see good employees as assets and take the time to contribute to their growth and development.
6. Be a role model
Be the type of leader others aspire to be like. Managers gain respect when they have high expertise and decision making abilities in their field, and when they have a positive approach to managing others. Lead by example when it comes to accepting constructive criticism and dealing with everyone fairly. You should also trust your team to accomplish tasks and be reliable and trustworthy to your team.
7. Inspire others
When you’re genuinely passionate about the work you do, and the work that your company does, it shows. Use your own passion and motivation for the work to inspire others to also see the bigger picture and love what they do. Inspired people don’t just show up to work for 8 hours; they innovate and reach new heights.
8. Show positive recognition
While every employee would love a raise every 6 months, that’s not the only thing staff members value in the workplace. Positive recognition builds up your team members and shows them that their hard work is not going unnoticed. Positive recognition boosts your staff’s confidence and also motivates them to work harder. It’s free and it goes a long way in boosting the morale and making staff feel appreciated.
9. Constructively communicate
In order to be a great manager, you have to know how to communicate effectively and constructively. Decide what forms of communication work best for your team and environment and stick to it. Some managers meet individually with team members while others send out newsletters or hold departmental or entire staff meetings. Whichever combination you choose, communication is key to having all staff on the same page and allowing everyone to do their job more efficiently.
10. Treat others the way you would want to be treated
It’s amazing how many places this golden rule applies, and the workplace is no exception. As a manager, you may be making decisions and holding employees accountable for their performance but that doesn’t mean you can’t show dignity and respect while doing it. Treat your team members the way you’d like to be treated by your superiors.
Knowing how to be a great manager is the best thing you can do for your career. Genuinely caring about your team and delivering high quality services in the workplace is the first step to becoming a great manager. By following these 10 steps you can learn what it takes and work on becoming a great manager.http://www.jobstreet.com.my/career-resources/great-manager/

Sunday, 20 October 2013

PAKAR SAKITPUAN: PANDUAN KURUSKAN BADAN

PAKAR SAKITPUAN: PANDUAN KURUSKAN BADAN: Pengalaman saya merawat pesakit2 yang gemok/ obesity memang agak menghampakan kerana hampir 90% gagal menurunkan berat badan. Jika mere...

Thursday, 17 October 2013

Mimpi ngeri

17.9-pi hospital Pantai semula utk follow up n cabut plaster yg tampal 3 tebukan utk operation . ALHAMdulillah..ok semuanya.cuma sakit n bila bergerak masih sakit.
Doktor sambung lagi mc sampai 25 September. Padahal dia nak bagi sampai 1 Oktober,tapi aku takut nanti apa pulak hotel kata..dlm sakit2 masih fikir hotel.

So dlm mc ni,majlis Amir berjalan lancar walau ada hectic sikit..yalah first time..still have room for improvement..

24.9- Wan ..mak kpd ayah,meninggal dunia di Hospital Layang2.Al-Fatihah utk Wan yg pernah menjaga aku dan adik2..yang pernah minta mak utk membela aku selepas aku dilahirkan. Dan mungkin aku adalah cucu disayangi among all. Perasan sat..Ya sgt lembut bila memujuk aku..kenangam yg x boleh dilupakan namun di saat akhir hidupnya kerana konflik..mcm berjauhan...dah la aku jauh..huhuh
Semoga Wan diletakkan bersama orang2 yg beriman.

29.7- lupa nak tulis..Tok Ali ,ayah kepada mak, juga telah meninggal dunia di rumahnya di Kg Istana..Arwah dikatakan jatuh di depan biliknya dan dimasukkan ke hospital.

26.9-naik kerja.  N dihadapkan jumpa director2 yg beria2..mcku X tidak diterima..nmm..srat resign ajalah..tak pa lah..bermulalah episod tak bekerj dlm hidupku..

Sunday, 6 October 2013

2 bulan lebih x update ni

Alhamdulillah lepas Ramadhan,majlis nikah Nadia pd  9 Ogos dah selamat,begitu jua majlis persandingan pd raya ke 4 iaitu 11 Ogos 2013.Selesai sudah utk semua anak2 perempuan mak ayah kan. Dan hi gga sekarang , Nadia dh mula ada alahan yg agak teruk. Mengandung dah dia..Rezeki dia yg sungguh bertuah.
Dalam September, anak besar Ky lak yg kahwin.,.tp sebelum tu,aku pulak dpt musibah. Appendiks ku pecah n terpaksa dibedah secara laparoskopi. Mulanya hari Ahad pd 1.9,aku dok gasak pi beraya,mkn minum secara meriah sungguh..mlm tu perut sakit sangat2. Kembung yg tak surut. Ingatkn mcm biasa kembung tu aku duk bubuh minyak angin x baik2 gak.dan asyik ke toilet beberapa kali..tp tetap sakit gak.so plan keesokan hari ke klinik.
2/9-gi kerja n minta chit dr HR. Dptlah mc dr klinik panel tu,n terus rehat lps doktor bagi ubat yg agak byk..angin katanya..blik umah rehat n mkn ubat2 tu tp tetap sakit n cherry berry mkin teruk..tak da isi dh utk dibuang..air aja yg sgt deras aliran pengeluaran tu. Dlm hati kalau x baik,aku minta mc lg lah mcm ni..
3/9-gi kerja lg,tp keadaan yg sungguh lemah n keadaan yg amat pucat sekali. Dpt rasa something is wrong..Perut aku rasa makin besar..huhuh..mng sakit giler..
Pi toilet pun ntah berapa kali aku x ingat dah.Dinasihatkn minum 100plus oleh budak yg mcm pandai..lgi sakit..apa punya petua lah..lps tu aku sempat jumpa peg ppd utk confirmation n juga htr kad jemputan ank ky,tp yg nk jumpa x ada.main pesan aja lah kad2 tu. Jumpa Ustaz kejap utk khatam Al Quran..sampai hotel ada appointment dgn izzaidah khairan,isteri pelakon drama dulu2 tentang konsert mreka yg tarikh 14.9 tu. Aku masih x boleh bg keputusan sbb boss aku sungguh lembap beri keputusan.so dorang dtg pun hampa..lps meeting ngan Kak iZzy...meeting sales dept n hotel manager lak..mcm2 lg..aku lak disuruh cuba minum halia madu pulak..adoiii..budak ni mcm bagus,yg aku pikir nk baik aja..minum ajalah..aku btau x leh tahan n nk gi hospital ms meeting tu.
Dak tu htr aku ke hospital,tgu aku agak lama.sampailah Ky dtg..br dihtr balik oleh Amir.
Setelah diperiksa oleh pelbagai doktor dibahagian emergency,br lah disahkn oleh seorang doktor yg aku appendiksnya perlu dibuang. Laa..dh hampir 6 jam baru dpt result..huhuhuh
Diberitau akan dibedah dalam 2 hari n diberi pilihan samaada nk dibedah di hospital Manjung atau hospital lain jika ada medical insurance.hmm..tentulah pilihan aku di Pantai..selepas bincang Ky setuju aku dibawa keluar dr wad pemerhatian di hospital Manjung. Diberi surat indeminity,aku sign aja.
Keluar aja terus balik rumah bersiap  nk ke ipoh..sebelum tu amik brg2 yg tertinggal di ofis.
Sampai Ipoh dlm kul 9 pm.register n check.,confirm ap9endiks punya hal. Dr Sumithra check n terus inform operation kul 11 pm. Sebelum tu diberi penerangan tentang operation tu..aku mmg berserah kepada Tuhan aja.
Tiada lain difikir kecuali berdoa dlm hati supaya semuanya selamat.
Admit wad tp Ky letak aku di wad 4 org sebilik lak. Septt aku boleh dpt sorang sebilik. Kerana Ky kata supaya aku boleh ada kawan..hmm..no komen..ikut ajalah.
Sebelum pukul 11 pm,aku disiapkn utk ke bilik bedah...kul 11 tepat masuk bilik bedah..diberi anathaestic injection,sign borang lg..diberi oxygen breathe ,sebanyak 4 kali aku sedut pd pukul 11.15 pm..sedar pd pukul 12.30 am, body ku sedang dilap. Berat mata n kepala akibat ubat bius tu. Nampak gak stuffs yg aku agak dibuang dr ku.ada diletak dlm bekas tu.

Sempat lg Ky amik photo aku yg mamai lg. Mlm tu aku tido berteman 2 org india yg asyik  tengok rancangan india aja.Aku puji treatment yg dibrikn..sungguh teliti ..aku amat puas hati. Ky blik Mjg sbb katanya dia 24 jam kerja
4/9- pagi2 dh sedar.lps diberi ubat,breakfast..aku call kwn yg ada disitu..terperanjat dia..Dia arahkn staff dia tukarkn aku ke bilik sorang sebilik. Upgrade katanya,based on my qualification. Hahaha.
Ky dtg tengahari..sian dia terpaksa berulang alik..rasa mcm membalas aja sebab masa dia hospitalised aku yg berulang alik. Tp yalah itu semua x dijangka.
Yg paling best aku tidak mendapat wish apa2 dr mgtment aku. Strange but its true..
6/9-dpt balik selepas disahkn..dpt mc sampai 17.9. Follow up 17.9 juga..

Sunday, 21 July 2013

Ramadhan 12

Hari ni kali ke dua aku makan seorang waktu berbuka.Suami berada di Grik kerana perlu hadir ke mahkamah syariah utk tuntutan perubahan nafkah anak2. Keputusan katanya. Wallahualam.harap semuanya ok danberpihak kepada suamiku yg begitu sabar dan sayangkan anak2nya.Harap anak2nya sayangkan dia walaupun aku tak nampak itu..apa pun aku yg lebeh sygkan dia ..hahhah

Thursday, 4 July 2013

sekali lagi

Suami saya diserang mild stroke akibat tekanan darah yg sungguh tinggi. hari ni masuk hari ke empat checked in. harap dpt discharge.

Sunday, 30 June 2013

menyepi

hi blog,lamanya tak menyinggah. mengapa lak selalu ko terpinggir. apa ya yg boleh buat ku kembali??

Wednesday, 5 June 2013

Kawan sekolah lama

Lama betul tak update..minggu lepas aku happy sebab dapat visit dari kawan sekolah rendah n menengah..

Gila arrr..yg best husband dia pulak satu tuition..best banget bila cerita kenangan lama2. ohh baru aku ingat aku ada peminat yg playboy orangnya..pakai spek..pompuan ramai suka dia sebab tulisan dia cantik n dia dan kata-katanya penuh islamik..

hahah

Zulfa and me

Zulfa & Ismail's family..
What a happy look!!


Alif Ba Ta duniaku: Saja Nak Cerita (Petua menghilangkan bengkak akiba...

Alif Ba Ta duniaku: Saja Nak Cerita (Petua menghilangkan bengkak akiba...: Pada petang Jumaat lepas,  sewaktu melatih pemain-pemain bolasepak sekolah, aku telah terpanggil untuk menunjukkan satu skil permainan bolas...

Friday, 29 March 2013

dating sama suami

setelah beberapa lama aku dirumah sorang2.Ky ari2 ada kerja malam.Malam ni br dpt spend waktu lama sikit. tu pun lps berjanji mlm semlm nk bawa aku tgk wayang. here I am in the cinema,waiting for the show to begin. its 10.29 pm. Hope that our cough won't disturb the others. Its GI Joe.