Thursday, 24 February 2011

Menunggu bas balik ke Sitiawan.

Selamat sampai dari KKIA,Alhamdulillah.Flight pukul 6.30 petang tadi,sampai 8.50pm ,Alhamdulillah.
Walaupun tadi plane tu agak gegar2 bikin aku takut jugak.Tangan Ky ku genggam,dalam hati kalau apa2 jadi aku tetap ada disisinya. Romantik la tu.

  Sebelum naik flight tadi,check out pukul 12 tengahari dan ngam2 pukul 12 tepat,driver van or taxi dari Ranau tu sampai.Wow,tepat sungguh waktunya.perjalanan dari Kundasang ke Kota Kinabalu hampir 1 jam setengah aja. Tepat pukul 1.54 pm sampai ke Padang Merdeka.
  Tunggu Tini ambil kami dekat pukul 2.30 pm.Dia datang ngan anaknya yg cute ,Syuhada. Kami dibawa ke Restoran Nasi Padang Ibu, dekat dgn jeti KK.Ditunjuk Tini akan Pulau Gaya,Tuanku Abdul Rahman Park.
Aku tengok mcm best,tp Tini kata nampak mcm gak tapi sebenarnya 'No No No'.Lunch kami dgn Nasi Padang dgn lauk2nya...fuiyooo sangat best.Thanks Tini.
 Tini belikan kami pipot2,itu lah yg aku dgr Tini cakap..banyak pulak tu.bertambah la packing back kai.Dari 1 bag jadi kepada 3 bag..termasuk 2 bag plastik,1 beg laptop,1 beg kasut. Nak merayap pun nak melaram lagi. Well...
  Kebanyakan baju2 yg aku bawa,tak ku pakai langsung,mcm biasa la ni.
Begitu juga kekasih hatiku,jeans pun hanya nak pakai yg satu aja..sepatutnya ada 3-4 helai yg patut ditinggalkan di rumah aja.
  Kedua2 mak telah pun diberitahu tentang flight kami.
Nanti nak kena bagi2kan souvenir..maybe this coming Saturday!

Hari akhir di bumi Sabah




Kemuncak Gunung Kinbalu jelas tersergam petang semalam,hampir satu jam.Seronok rasanya.

Aku melompat2 atas katil tanda suka sangat2..hmm mcm budak kecik aja..

Ky pun excited,sama seperti aku.

Terima kasih suamiku kerana menemankan ku sepanjang.Tak sangka dalam hidup ini,impian ku utk sampai ke Sabah adalah bersama suami tercinta.
Alhamdulillah. Jelas terlihat indahnya Ciptaan Allah swt.

Wednesday, 23 February 2011

Wednesday, 16 February 2011

Sickness,please go away.

 Dari Selasa lepas hingga Ahad lepas,ada di Kajang.Singgah2 di Putrajaya di E1-E15,C1-C2.
Balik terus sakit! aduiii..

Sunday, 6 February 2011

MOD hari ke 4

A nice morning!Woke up with good feelings.Too bad that I had difficulties last night and couldn't get to sleep.
Why should I cry! I should just recite those 4 Quls..with Bismillah...Emotion control your mind,and it will stir up with evils which come from everywhere that we can't see those satans.
  What will happen if manage to see them? Hmm..This is really terlampau mind!

MOD hari ke 3

Finally something happened!

Masuk hari ke tiga,macam2 yg aku nampak dan hadapi.

Function yg sepatutnya didekorasi awal2,tidak dpt disiapkan dgn sempurna.Bayangkan dekor belon dan backdrop hanya dpt disiapkan sejam sebelum event yg mula pukul 10 pagi. aku tak tau nak salahkan sapa,
and paling kelakar aku dpt report 'Kami bz,tak mcm sales dept duk tak kerja' Aku yg tercongok depan mata ni tak diberitahu yang mereka tidak mempunyai masa dan cukup orang.Aku ni dianggap mcm angin lalu agaknya.Kalau dorang inform,at least aku ada contingency plan dgn panggil 2-3 org staff utk tolong blow the balloon atau pun apa ajalah. Bila aku tanya salah sorang staff F,dia asyik tunjukkan body language yg dia bz,tp semalam balik kul 11 mlm.Dan aku pun tengok tiada apa yg dibuat dgn dewan tu.Aduhhh.
 Hari ni staff aku dah argue dgn banquet exec,coz of decoration yg tak bebaloi tu.sdgkan guest bayor 150.
and that BE proposed to refund the guest.Senangnya cakap.Tapi aku setujulah refund memandangkan the decoration is suck...cekik darah langsung.
 Sedangkan function tu nak merayakan 7 pasang pengantin tua yg anggun2 dgn gaun dan tuxedo masing2.Belon hanya ada sekitar pentas yg aku agak tak sampai 30 atau 50 biji belon.Separuh hari staff2 sales aku arahkan tolong buat dekorasi di bilik satu lagi utk malam punya event.So kami mulakan,nanti banquet staff sambung benda2 yg patut dibuat. Dah senang aja kerjanya.tapi kul 5 aku pi makan,dorang tak mula pun gantung belon2 tu..backdrop dan juga atas stage punya dekor,kepala otak aku yg tak creative lak yg buat.Hmm..seni apa yg timbul ,aku pun tau. Yg penting,it looks so sweet.Perasan jap!Organiser function utk malam ni ,mcm2 hal pulak cikadaknya,tp macam biasa aku tetap pentingkan customer.Guest dah bayar,kenalah beri apa yg berpatutan dgn apa yg dibayar.Bila cakap ngan staff sorang psl tambah stage,dia mcm naik angin.Biarlah,customer awal2 dah cakap ngan aku,aku tau time tu stage 1 set lagi perlu diambil dari bilik pengantin2..so kena tunggulah function abis.
  Pukul 6,aku minum di kedai mamak dgn CD,so balik ke function room tu,guest dah ada..n belon2 yg staff2 aku siapkan telah pun digantung di syiling dgn gunakan dbl tape. Tapi nampak simpang siur.
  aku pun rasa mcm dah agak lega,tp dikejutkan isu Yee Sang ,katanya pihak yg buat Yee Sang,tak tau psl Yee Sang.Bankuet staff yg asyik kata bz2 tu siap lah tanya 'Kak tak btau Jo ke psl Yee Sang?' Aittt..event order dah awal2 diedarkan.lagi sekali aku pening..
 Sha kata biar ajalah kalau guest complaint,tp aku yakinkan dia mesti cukup sbb td aku dh sign kebenaran depa guna duit f/o utk beli yee sang,so mcm mana tak cukupnya aku pun tak tau.Sha ajak teman makan di Cafe,dan aku tegur budak bankuet tu 'takpa lain kali akak bgi eo kepada semua ya' Dia jawab 'bagi semualah akak,sy memang bengang dgn sales dept'Wah ini sudah lebih,dia kata 'tak suka f,m,jgnlah babitkan staff,kami bz,sales bukannya ada kerja' so aku kata 'kalau tak leh buat,napa tak btau' dia kata 'alah perkara dah jadi,boleh lah cakap mcm tu,akak ni boleh jadi kawan ,tapi bab sales teruk' so aku jawab 'akak tak suruh pun awak org kawan ngan,tak yah kawan.' hmmm..lama2 aku fikir,tak guna aku layan org mabuk mcm tu,aku terus pergi dan tinggalkan cafetaria.Sha pun cuba kata,dah makan2..hmm tak tau apa yg Sha rasa sbb staff tu org dia,.Adakah motif di sebalik pelawaan Sha ke cafeteria?Aku harapkan tidak.
  So oleh kerana,dia melukakan hati ku,aku dgn rela hati menulis di buku repot apa saja kejadian yg tak indah berlaku. Tp bab beberapa staff minum beer /liquor lebihan tu,aku tak lalu nak nulis sbb itu akan babitkan kwnku sendiri.Aku dilemma.,Mulalah kepala otak ni fikir nak resign aja.Subahat..jejaskan aku !
  Aku menangis..ya aku memang mudah menangis..tak tau la aku lembek bebenor.dan akibat menangis terlebih,sampailah sekarang kul 2 pagi,aku tak leh tido dan pening kepala sangat2..Migrain kot!
 Tp apapun aku happy sebb Ky dtang dan walaupun sekejap aja bersama,aku sgt2 hargainya! I love you suamiku. Nasihatmu cuba ku ikuti,tp perasaanku tengah mengawal fikiran ku.Aku tau aku akan ok sayang!
 

Friday, 4 February 2011

MOD hari ke 2

Since 155 buah bilik penuh,tiada bilik MOD la..tidurlah aku di rumah sewa ku yg hanya beralaskan toto(mulalah terfikir nak balik Manjung,semata2 tak mau tidur atas toto tp mesti Ky tak izinkan sbb bahaya balik malam2).Balik ke rumah sewa pun agak lewat ,hampir 11.30 malam.Badan pun dah penat,otak pun letih ..letih fikirkan nak buat report atas segala kejadian yang berlaku sekitar hotel.
  OM ku jadi waiter in town malam tadi,aku tak larat nak buat n tolong2 tu sebb rasa mcm tak proper aja..hmm mungkin itu alasannya ..mungkin aku dah malas SEBAB,ada lebih kurang 5-6 orang staff,termasuk OM dah 6-7 orang.table bukan banyak pun..setakat tak lebih 25 meja aja..utk kurang dari 100 orang.Dulu masa aku berniaga,lebih dari itu aku dah entertain,ambil order,bancuh minuman,hantar minuman,prepare makanan..semua aku dah buat.So sekarang,tak yah buat lah kan.
  Pagi ni breakfast agak busy dgn semua guest in house yg ada..anak beranak,atuk nenek lagi.
Aku bfast sama Sha n Mas.hmm nasi lemak 3 suap,kueh tiaw 3 suap.cukuplah tu.Opps telur rebus lagi.separuh aja. Hot tea! nice..plan nak makan kat kedai mamak tak jadi..jimat 3-4 ringgit kan! Makan kat hotel,tenyeh aja signature kat bill. Tak penah aku maximise my OC pun walau kdg2 bawa my hero2 tu semua.

  Hmpir 1.10 ni,aku dah jumpa 2 guest yg inquiry tentang tempat dan harga2 set dinner. Terpaksa buat sendirilah semua sebutharga tu.Staff tak ada sorang yg datang,aku pun tak suruh datang! So nasiblah labu!
 

Thursday, 3 February 2011

MOD

MOD-manager of the day or Manager on Duty!

Sepatutnya sampai before 10 am. tetapi sebab aku malas sungguh2nya nak tinggalkan Ky awal2..tunggu aja dia ajak pi kerja dan gi makan pagi seblum aku head to Kampar.pejalanan mcm biasa.estimation 1 jam setengah..tp selalu sampai kurang dari tu.Hari ni bw Porsche biru aku tu aja,Serena tu mcm besar sangat.Tak sesuai aku memandunya..nnti driver2 lain tanya,ada ke orang yg bawa Serena tu..Hmm Serena sesuai utk Ky aja la sbb dia suka bawa kereta yg MPV,maklumlah orang suka adventure ni.Jangan lupa lak nak bawa aku nanti bila nak pi explore2 sana sini.Advantagenya sbb boleh bawa ramai penumpang..hmm lepas pencen ni boleh lah cari penumpang ya..
  Sampai lambat dan aku buat muka tak tau aja.OM aku lak buat report kat aku tentang kereta yg dipandu pelajar parking depan2 hotel. Aku pelik aja,napa tak ada orang tahan pemnadu tu yg dikatakan pelajar UTAR yg dtg ke bilik hotel keluarga ataupun kwn2nya yg menginap di situ. Itu tahap degil punya orang,letak kereta depan2 pintu besar hotel. Security aku ni buat apa agaknya.OM btau dia dah bising pun ngan in chargenya.Aku tak tau la apa perasaannya bila nampak pemandu tu terus parking kat sini..Tapi mungkin dorang tak perasan sapa yg pandu kot..dan tak leh trace siapa yang bawa since itu bukan nama orang yg check in dan no kereta itu tidak didaftarkan. Nasiblah labu..Isnin nanti kena lah dlm morning briefing.Aku mcm biasa lah,baca report tanpa ada rasa bersalah!
  Hotel 155 bilik ini dijangka penuh.Baguslah.Tak perlulah ada room inspection! Tapi aku rasa tak best sbb tak ada kerja yg banyak2 boleh dibuat kecuali aku gi Coffee House dan usik2 orang2 di F&B atau Kitchen..buat perangai ajalah kerja nya selain makan..Mana nak kurusnya kalau asyik makan.
Kalau ada prune,boleh gak mengunyah..tp lepas 2 jam,taulah nasib perut..rasa mcm kena perah2 aja perut sakitnya. Dah kena semalam. Natural diet tu..
  Habis malam ni kul 10 malam.Harap tak ada pa berlaku.Kes Estima2 hilang takut aku dengari. Harap Polis dpt cari org tu cepat!!!

Wednesday, 2 February 2011

Gong Xi Fa Cai

Happy Chinese Year to those celebrate this festive season. But I think for all Malaysian,absolutely we celebrating those festive season with public holidays. That's how we celebrate I guessed so.
The trend!
  Since I will work from tomorrow to Monday,there's no public holiday for me. Well,i would get my replacement leaves. The best part is I still had my leave balance for two days. And for entitlement for this year,I would not touch them. Let it be ,maybe could use 3 days for mum,dad and Ajun's departure to Mekah for their umrah.Alhamdulillah. Yesterday, mum told me some good stories about the property which had been sold. The money had been an issued now...till confilicts. Myself just a middle person,nothing they could change as the land is under my father's name. Who buying the land is not an issue.Its under dad's name,so he had done what he should do. I do not know when the confilct would be end. Just pray it would end.
  My uncle from Dad's side texted me about the death of their cousins. Called him as I didn't memorize the number. He sounds so cold~
  I already made payment for the trip to KK.Flight and accomodation.Activities would be managed by Fara from Riverbug. I really got  a floor rate! I love you Fara.


Who born in Year of the Rabbit?


Zodiac gift items available at the Gallery Shop


1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999








Me and Ky




Zodiac gift items available at the Gallery Shop
1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997

















People born in the Year of the Ox are patient, speak little, and inspire confidence in others. They tend, however, to be eccentric, and bigoted, and they anger easily. They have fierce tempers and although they speak little, when they do they are quite eloquent. Ox people are mentally and physically alert. Generally easy-going, they can be remarkably stubborn, and they hate to fail or be opposed. They are most compatible with Snake, Rooster, and Rat people.




Gong Xi Fa Cai! Happy New Year!
Angpow?



Showing the true color

Am I showing the true color of me?Ya Allah,jauhkan aku dari perasaan begitu...perangai buruk itu.Jauhkanlah!
Adakah pengalaman lalu membuatkan aku masih terasa lukanya..Luka lagi kah!
Aku takut kecundang dalam kerelaan ini.
Patutkah aku bertahan,tapi kebenaran yg diluahkan itu amat menyakitkan hati.
Tak mau aku sakiti hatinya,biarkan lah aja hati ku yang sakit..tapi akhirnya aku yg derita.
Derita di dalam tidak sama dgn kesakitan!
Tapi peritnya didalam hati kalau tak diluahkan atau ditunjukkan.

Ya Allah,jauhkan aku dari apa2 yg negatif!Semangat ku,mana telah kau hilang..
Apa perasaan menggila itu?
Datang dari mana?
Adakah ianya bisikan syaitan?
Jauhkan aku dr perasaan itu!Amin!

Tuesday, 1 February 2011

Baca dan baca terus

 Aku membaca site Jackie Chan ni, dan bahasa penulisan Inggerisnya sangat bagus. Mungkin ada pembantu tu lah,si Victoria tu. Sungguh unik dia dan lakunan2nya.Terbaharu filem Shaolin. Mula2 aku tak ingat pun pasal filem Jackie Chan sedangkan tahun lepas masa tengok preview filem ni aku dah 'fuiyo2' dlm panggung.
Ky ingatkan aku citer ni ada hero idamanku forever Andy Lau. Memang best.

  Dan hari ni aku duk sibuk cari info,bila dorang mula plan filem ni..ohhh..2009..lama tu.Kualiti yg perlu dijaga tu. Kalau di Malaysia,rasanya cepat sgt kot.Entah!
Aku dpt info di sini. Seronok baca,nanti kena ada dvd. Hmm..kat umah ni dah melambak2 DVD2.tak kesemuanya pun aku tengok. Seronok tengok wayang lagi sbb TV aku kecik.
Nak beli LED TV belum tergerak lagi..Insya Allah,ada rezeki tak kemana.

  Mak,ayah dan Jun akan berangkat ke Mekah mengerjakan umrah pada 25 Mac.Aku dengar pun sudah teruja, mcam tak percaya tapi itulah kenyataan.Dah ada rezeki..tak kemana la juga,ke situ juga.Alhamdulillah.
Tapi napa dia tak ajak aku n Ky ya?Yalah mungkin dia tau kami tak mampu lagi kot!
Insya Allah,satu hari nanti akan ku jejak jua bersama suami yg dicintai.