Sunday, 16 November 2008

Hari Ahad niiiii!!!

Dah semingu lebih aku kerja, tak dapat ambil off day. Oh ya...sebenarnya aku rindu...nak tau aku rindu apa? Aku bukan rindu kat orang..aku rindu kat Pinky!! Bila nampak species yang sama aja,teruk aku boleh meraung dalam hati...Tapi aku tau lama2 aku akan sayang juga pada Si Merah ni..Alin ,cari nama lain dari Red Devil boleh? Mai kita cari nama dia ekkk! Untuk pengetahuan Alin, kak long tak buat apa2 lagi pun pada Si Merah ini. Tapi hari tu, dalam kereta Ky merajuk(macam biasalah...Kak long cari pasal laaahhh) ,dia pergi pecut..Nak terkencing2 Kak Long !Takut jugak bila laju ..tapi tak perasan lah berapa kelajuan tu. Eh macam bersms2 pulak kita. Sorry Alin, kak long memang tak sempat nak jawab sms tu..jawab pun lepas beberapa jam...
Jangan marah!

Friday, 7 November 2008

Test drive yg betul

Teruk aku arini. Ke sana ke mari spt biasa,tp kali ni guna Si Merah. Manual lagi. Dahlah menggeletar lutut aku,banyak pula kerja yg perlu dibuat. Test drive ditemani oleh DO aku di Teluk Batik sbb my cousin stay di sana lps mkn d hotel. Pick up best,cuma masih ada yg tak perfect. Perfect lps banyak yg perlu dilaburkan. X apalah,perlahan2. Perasaan x puas biasalah,kita manusia. Tapi apakan daya,aku mampu pada tahap itu aja. Insya Allah!
Ky abis keja ptg td terus dia btau 'esok sy off,n esok sy pi smpadan htr blk,mlm sy smpi smula' Aku berlakun lg. 'pot pet pot pet' koran.g faham ke? tapi hati aku puas,masa berkualiti bertambah. Aku teringat mak btau 'bila htr blk,hrp2 dia blk terus,tp dtg blk' entahlah apa sudahnya. Harap kali ni ia benar berlaku dan selamatkan bakal laki aku dr cengkaman rakus pendatang yg ingatkan dpt senang n kerakyatan n mewah tp derita yg dtg. Semoga laki aku akan sedar,aku yg kena sedar diri n sedarkan laki aku bahawa dia trperangkap. Aku x kisah watak jahat ini, tp aku nak hak aku jugak. Aku nk juangkan hak aku yg sepatutnya lebih awal aku dpt,tp terlewat sbb salah teknikal dr aku sndiri. Org yg trlalu sbr jd x sbr,akhirnya kena sbr n dpt smula hak itu. Bila aku kt,aku x da hak,dia kata ada,aku ada hak.hmm,org bg lesen amik ajalah. Hr ni aku kena tegur ngan Ky bila aku cuba ckp psl jeles aku pd ... Jgn buat perangai,trperanjat jugak tp aku suka gaya dia ckp. Hahaha. Watak aku?memang jahat la ni. Saja buat dia marah.

Family Day di Hotel!

Malam tadi kami berstimbot(Kak Ungku, jangan marah..sekarang ni lagi suka berstim2)..Teruk gak kami dera staff Ky yang first time berstim bot. Aku seronok tengok dorang makan. Aku? sibuk melayan tetamu semua, sampai makan pun disuapkan..Tak kisahlah sebab kami dipanggil loving auntie and uncle! Kurang asam bebudak!

Ky kalau datang dinner memang semua orang (staff hotel) suka melayan sebab dia peramah bebenor! Don komen 'Madam sama bapak macam gaya orang2 muda,persis seperti happy macam kami' Hahaha! Yang penting jiwa muda!

Mak dan ayah aku agak slow dalam menerima gossip2 liar setelah aku meminta detail mereka untuk diisi dalam borang. Dulu sibuk tanya pasal hal kami, sekarang ni dorang macam 'terkejut' dan aku rasa macam jauh hati. Takkanlah bab macam ni, aku kena handle sendiri. Baik dari dulu aku pi nikah kat Siam aja..Lagi senang. Tapi aku kena sabar dalam menghadapi prosedur yang aku rasa remeh temeh. Entahlah, rungsingnya aku bercampur dengan boring sekali. Tapi apa2 pun,kena tunggu dan lihat.
Hari ini sampailah Isnin, aku kena mengangkat tugas sebagai 'acting GM'. GM outstation. Semua terlambak ke atas kepala aku! Pening kepala aku dibuatnya. Staf aku yang ramai di hotel jika dibandingkan di chalet buat aku pening kadang2 tapi aku tak nak stress sangat dengan dorang.aku nak semua kerja dibuat dengan sempurna dan tidak menyusahkan kepala otak aku. Tapi mana ada yang sempurna dalam dunia. Dalam aku sibuk mengingatkan mereka, kesilapan dari mereka tetap berlaku. Aku pun tak faham kenapa mereka tak faham. Aku rasa penghalang bahasa antara kita tidak menjadi masaalah tapi mereka malas berfikir,ambil senang aja! Tak kiralah trainee dari luar atau dalam Malaysia. sama aja! Insya Allah, dorang akan tau apa yang cara lebih untuk aku dan hotel.
Kereta sebenar aku sudah pun sampai malam ni. I am going to miss my Pinky. she will be hand over back to the owner. And I will get my Mr Red of Satria(2 doors). Wuiyooo! Racing maa! And I was hoping that I will easily adapt myself with the new car.

Tuesday, 4 November 2008

Cuti sehari

Rancangan hantar kek lapis Sarawak memang dh lama dirancang sejak celebrate hari ulangtahun anak ky d kfc kk. Mak ky yg lebih senang aku panggil dia mak,btau tak palah kalau susah. Tapi aku ni .. So Ky off day gak semlm,tp sbb amik ms mcm kura2, smpi tghari pun x gerak2. Tiba2 dpt sms dr balai,ada taklimat pulak. Aiya! Ky kata x jdlah nk blk Manong,aku pulak dh muncung yg boleh buat jemur baju. Boring,aku kata biar aku pi sndiri ke Manong..Lebih bagus balik sana tanpa Ky. Peliknya,aku sendiri x risau pun jika ada yg x berkenan ngan aku! Tapi aku x kisah!
Yang penting Ky izinkan! Aku bw kek ditemani 2 org pelatih hotel aku. Apa lg beracinglah aku dr sitiawan ke beruas ke manong. Sejuk gak tangan aku bila sampai umah mak d manong. Mak siapkan mkn lagi. Kami mkn nasi,lauk ayam kari n ikan terutup. Aku br aja btau Ky 2-3 hari lps,teringin nk mkn ikan goreng sambal terutup. Haha? Mentua aku syg aku lah! Suka betul hati aku. aku kenal mak x smpi sebulan tapi mak boleh cerita psl kerisauan dia pada Ky dgn ... Yang sedih dan buat aku kembang kuncup bila mak kata ' mak x risau Ky ngan smah(nama br aku),tp mak risau dia ngan ttut,.' aku pun ikut sedih bila mak brtukar suara. hmm,byk info aku dpt bila dtg sendiri .Sebiji aku jd spy kebun psl laki aku tu. Tak tertelan nasi ke dlm tekak aku bila dia sebut psl pompuan tu. wah aku rasa mcm pencalonan dh cukup korum! Aku pun dh nk msuk politik. Tapi aku belum pilih watak baik atau jahat! Hahaha!

Saturday, 1 November 2008

jumpa lagi

lamanya x memblog?
Napa ekk?
Sebenarnya aku sibuk. Sibuk hinggakan x dpt masa utk blog. Sejak balik dr bp,aku trus fokus pd operasi hotel. Ternyata masa senang tiada. Tapi aku kena pandai mencilok masa. Aku dh kenal hampir semua family Ky. Alhamdulillah,terima aku yang seadanya. Dah 2 kali aku balik sana dgn Ky. Beraya dan berehat. Proses utk ke tahap seterusnya sedang berjalan. Dan bila Ky tunjuk borang ,aku jadi blur. Aku macam tak percaya. Aku rasa macam mimpi. Dan dh beberapa hari ni,aku jadi runsing! Aku tak tau. Aku sendiri terfikir ini ke yang aku mahukan. Inikah salah satu dari kehidupan aku? Aku akan menempuh ini ke? Bila aku suarakan apa yang aku rasakan, Ky kata 'aiit,buat macam ni salah...apa lagi yg nak saya buat?' entahlah!