Sunday, 6 October 2013

2 bulan lebih x update ni

Alhamdulillah lepas Ramadhan,majlis nikah Nadia pd  9 Ogos dah selamat,begitu jua majlis persandingan pd raya ke 4 iaitu 11 Ogos 2013.Selesai sudah utk semua anak2 perempuan mak ayah kan. Dan hi gga sekarang , Nadia dh mula ada alahan yg agak teruk. Mengandung dah dia..Rezeki dia yg sungguh bertuah.
Dalam September, anak besar Ky lak yg kahwin.,.tp sebelum tu,aku pulak dpt musibah. Appendiks ku pecah n terpaksa dibedah secara laparoskopi. Mulanya hari Ahad pd 1.9,aku dok gasak pi beraya,mkn minum secara meriah sungguh..mlm tu perut sakit sangat2. Kembung yg tak surut. Ingatkn mcm biasa kembung tu aku duk bubuh minyak angin x baik2 gak.dan asyik ke toilet beberapa kali..tp tetap sakit gak.so plan keesokan hari ke klinik.
2/9-gi kerja n minta chit dr HR. Dptlah mc dr klinik panel tu,n terus rehat lps doktor bagi ubat yg agak byk..angin katanya..blik umah rehat n mkn ubat2 tu tp tetap sakit n cherry berry mkin teruk..tak da isi dh utk dibuang..air aja yg sgt deras aliran pengeluaran tu. Dlm hati kalau x baik,aku minta mc lg lah mcm ni..
3/9-gi kerja lg,tp keadaan yg sungguh lemah n keadaan yg amat pucat sekali. Dpt rasa something is wrong..Perut aku rasa makin besar..huhuh..mng sakit giler..
Pi toilet pun ntah berapa kali aku x ingat dah.Dinasihatkn minum 100plus oleh budak yg mcm pandai..lgi sakit..apa punya petua lah..lps tu aku sempat jumpa peg ppd utk confirmation n juga htr kad jemputan ank ky,tp yg nk jumpa x ada.main pesan aja lah kad2 tu. Jumpa Ustaz kejap utk khatam Al Quran..sampai hotel ada appointment dgn izzaidah khairan,isteri pelakon drama dulu2 tentang konsert mreka yg tarikh 14.9 tu. Aku masih x boleh bg keputusan sbb boss aku sungguh lembap beri keputusan.so dorang dtg pun hampa..lps meeting ngan Kak iZzy...meeting sales dept n hotel manager lak..mcm2 lg..aku lak disuruh cuba minum halia madu pulak..adoiii..budak ni mcm bagus,yg aku pikir nk baik aja..minum ajalah..aku btau x leh tahan n nk gi hospital ms meeting tu.
Dak tu htr aku ke hospital,tgu aku agak lama.sampailah Ky dtg..br dihtr balik oleh Amir.
Setelah diperiksa oleh pelbagai doktor dibahagian emergency,br lah disahkn oleh seorang doktor yg aku appendiksnya perlu dibuang. Laa..dh hampir 6 jam baru dpt result..huhuhuh
Diberitau akan dibedah dalam 2 hari n diberi pilihan samaada nk dibedah di hospital Manjung atau hospital lain jika ada medical insurance.hmm..tentulah pilihan aku di Pantai..selepas bincang Ky setuju aku dibawa keluar dr wad pemerhatian di hospital Manjung. Diberi surat indeminity,aku sign aja.
Keluar aja terus balik rumah bersiap  nk ke ipoh..sebelum tu amik brg2 yg tertinggal di ofis.
Sampai Ipoh dlm kul 9 pm.register n check.,confirm ap9endiks punya hal. Dr Sumithra check n terus inform operation kul 11 pm. Sebelum tu diberi penerangan tentang operation tu..aku mmg berserah kepada Tuhan aja.
Tiada lain difikir kecuali berdoa dlm hati supaya semuanya selamat.
Admit wad tp Ky letak aku di wad 4 org sebilik lak. Septt aku boleh dpt sorang sebilik. Kerana Ky kata supaya aku boleh ada kawan..hmm..no komen..ikut ajalah.
Sebelum pukul 11 pm,aku disiapkn utk ke bilik bedah...kul 11 tepat masuk bilik bedah..diberi anathaestic injection,sign borang lg..diberi oxygen breathe ,sebanyak 4 kali aku sedut pd pukul 11.15 pm..sedar pd pukul 12.30 am, body ku sedang dilap. Berat mata n kepala akibat ubat bius tu. Nampak gak stuffs yg aku agak dibuang dr ku.ada diletak dlm bekas tu.

Sempat lg Ky amik photo aku yg mamai lg. Mlm tu aku tido berteman 2 org india yg asyik  tengok rancangan india aja.Aku puji treatment yg dibrikn..sungguh teliti ..aku amat puas hati. Ky blik Mjg sbb katanya dia 24 jam kerja
4/9- pagi2 dh sedar.lps diberi ubat,breakfast..aku call kwn yg ada disitu..terperanjat dia..Dia arahkn staff dia tukarkn aku ke bilik sorang sebilik. Upgrade katanya,based on my qualification. Hahaha.
Ky dtg tengahari..sian dia terpaksa berulang alik..rasa mcm membalas aja sebab masa dia hospitalised aku yg berulang alik. Tp yalah itu semua x dijangka.
Yg paling best aku tidak mendapat wish apa2 dr mgtment aku. Strange but its true..
6/9-dpt balik selepas disahkn..dpt mc sampai 17.9. Follow up 17.9 juga..

2 comments:

Mariatul Qiptiyah said...

Ooooo..kak Ros kena sakit apendiks rupanya. baru tahu...heheh. dah sembuh betul? dah boleh dtg jejalan Kuching..yea yeahhh..!!!

roserose said...

La Maria baru tau ya..hahhq..x tgk fb la ni ekk..