Sunday, 21 December 2008

keta punya pasal

sejak tukar dr pinky ke si merah aku selalu dilanda masaalah teruk. Aku x komplen tp aku nk luahkan perasaan. Mula keta x senang di start engine,ky tukar relay. Kemudian kereta ni dilanggar oleh Chef aku,sedangkan si Merah aku tu pegun aja kat tepi hotel. Satu lagi musibah.
2-3 hari ni bonet keta terkunci dan bila hantar kedai..kena tukar semua lock pintu. Harga RM5xx. Kunci yang satu hanya boleh unlock satu pintu. Lain manual. Dah tu keta aku ni jadi runner utk beli sayur,ikan dan manusia..ehh bukan beli manusia..bawa manusia2.
Kadang2 aku lebih suka bawa keta Ky tapi aku pun tak nak dera perasaan Ky bila dia bawa si Merah tu. Yalah,,,macam2 lagu dalam keta tu. Tapi pick up si Merah lebih baik dari Wira Ky tu. Aku bengang sebab banyak sangat duit kena dihabiskan utk ni. Minyak tak usah cakaplah.
Tapi...aku yang nak sangat...terpaksalah aku menahan. Aku yang perlukan sangat,sebab tu aku kena bertahan ..tapi bertahan sampai bila..aku tak tau. I almost give myself.
Mungkin dah luck aku macam tu. Apa2 sahaja yang aku maukan mesti ada cabaran dan dugaan. Aku tak nak cakap2 apa pun tapi terjadi sekali lagi.

Hari ini....aku bawa si Merah dan bila sampai di bukit,banyak budak2 Viva club kereta berduyun2 di jalanan. Si Merah termati, dan bila aku cuba tarik handbrake...tak makan langsung..Sayup2 aku toleh belakang,kereta belakang terlalu dekat..dan aku tak da jalan lain..Surrender! Brek kaki aja yang bertahan utk mengelakkan kereta ke belakang dan menghentam kereta di belakang yang bodoh mengikut aku terlalu dekat ...Aku angkat tangan! Seorang budak lelaki dari kelab Viva Malaysia berlari menuju ke kereta aku dan menolong. Aku bertukar tempat duduk dari pemandu ke seat sebelah,sambil tidak melepaskan brek kaki..Cuba bayangkan stunt action yang berlaku tu...Dan budak tu masuk dalam kereta dan duduk seat pemandu dan ambil aleh brek kaki itu dari kaki aku. Aku tak rasa malu pun bila bersentuhan dengan dia sebab keadaan sangat darurat...Sambil itu marshall dari kereta melepas 2-3 buah kereta di belakang aku supaya apa2 berlaku tidak mendatang apa2 kemalangan.
Akhirnya kereta berjaya maju ke depan di atas jalan yang agak tinggi kedudukan.
I thanked him and he advised me to proceed before ended up the same thing again...But then only I knew that my handbrake is not functioning so WELL.
Tak boleh naik bukit rupanya...Nak kena tukar kan? Kena duitkan????
Aduhai...aku tak mampu nak berkereta baru..nasib baik sepupu aku nak jual kereta ni..tapi...nak maintain kereta lebih 12 thn ni sangat masaalah rasanya. Aku tak tau nak cakap macam mana.
Mak marah aku pasal kereta ni. Ky tak boleh kata apa2 sebab aku dah ambil sebelum dia setuju apa2...Dia takkan kisah apa yang aku buat pun..Dia selalu kata 'Kalau dah sesat,pulanglah ke pangkal jalan'. Ayat dia selalu buat aku pening. Kalau ayat2 aku lagi buat dia parah sampai naik darah tinggi dia.
Hari ni dia ke Kedah bersama budak2nya ada bicara mahkamah. Aku terperanjat bila dia beritau,dia tertinggal handphone di rumah. Tapi aku agak dia menipu aku. Aku cari kat balai,orang2 yang pergi dengan dia..Tanya2 kwn2 lain depa tak tau no mereka gak. Nak jadikan ceritalah...Pukul 10 malam tadi, anak ke dua Ky telefon aku tanya abahnya...Aku cakaplah dia ke Kedah. Anak dia kemalangan kereta.Dia hentam bontot kereta Spectra di depan dia. Angah dalam perjalanan pulang ke rumah di KK dari Sungei Petani. Nasib baik dia tak apa2,sebab kami selalu pesan kat dia jangan bawa kereta laju2. Opah selalu gak pesan 'Jangan pisang berbuah dua kali'. Angah kena bayar RM500 kepada tuan keta Spectra tu. Dan tentunya Ky yang kena, tak mungkin x wife dia nak bayar. Mati hidup semula pun dia tak bayar. Aku nak online aja tapi...aku kena tunggu Ky balik jugak. Kepala otak aku berjalan lagi. Aku contact kwn2 MPV Ky...hahhhh! Dapat no budak2 yang ikut Ky..Tapi semua tak dapat dihubungi....
Sah lah mereka ke Siam....Benci aku..Depa seronok2 kat sana ,aku Ky tinggalkan...musibah melanda lagi! Setiap kali Ky ke sana, mesti ada hal.hari tu dia ke sanalah....keta aku dilanggar! Tapi itu secara kebetulan...tapi aku nak tegaskan kepada Ky...setiap kali dia ke sana..mesti sesuatu buruk akan berlaku..Why he never learn from all these matter! How could I clear up the mess! How could I take the responsibility ! How could I fullfill his mother's word to take care of Ky and help his family to clear all the mess from the bitch from Thailand! That bitch is bitch! And why don't he just leave that bitch!Ya Allah,selamatkan Ky dari segalanya!

3 comments:

a part timer photographer,bussiness, a full time worker,humanities said...

peliknye kak long dgn si merah tu...b4 this ok aje...ramai yg minat aritu..tp dah di booking...erm, rasanya kak long kene redha sket la..hati kene sayang lebih2 pd si merah tu...insya allah....lama2 dia pun syg pd kak long...he he

rosevsky said...

the condition is not to my expectation...sorry to say this my dear cousin!

But of course I have been redha so much. Teruk kena maintain sebab keta lama...it's ok..just can't say much.

a part timer photographer,bussiness, a full time worker,humanities said...

biasa la kak long..kete 2nd ni..kite pun xleh expect ape2 pun..ape kurang nye pinky tu..taye la saha bape dah berabes...